Yeni bir çalışma, inek ve koyun gibi otlayan hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunan uzun zincirli bir yağ asidi olan trans-vaccenic asit (TVA)’nin, kanserle savaşan bağışıklık hücrelerinin tümörlere sızma ve kanser hücrelerini öldürme yeteneğini artırdığını gösteriyor. Chicago Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, Nature dergisinde yayınlandı.
TVA, insan sütünde en çok bulunan trans yağ asididir, ancak vücut bunu kendi başına üretemez. TVA’nın yalnızca yüzde 20’si diğer yan ürünlere parçalanır ve yüzde 80’i kanda dolaşımda kalır. Araştırmacılar, TVA’nın, CD8 + T hücreleri olarak bilinen ve kanserli veya viral olarak enfekte olmuş hücreleri öldürmek için kritik olan bir grup bağışıklık hücresini aktive ettiğini keşfettiler.
Araştırmacılar, TVA’nın T hücrelerini nasıl etkilediğini anlamak için çeşitli tümör tiplerinin hücreleri ve fare modelleri ile bir dizi deney gerçekleştirdiler. Fareleri TVA ile zenginleştirilmiş bir diyetle beslemek, kontrol diyetiyle beslenen farelere kıyasla melanom ve kolon kanseri hücrelerinin tümör büyüme potansiyelini önemli ölçüde azalttı. TVA diyeti aynı zamanda CD8 + T hücrelerinin tümörlere sızma yeteneğini de arttırdı.
Araştırmacılar ayrıca, TVA’nın hücre yüzeyinde GPR43 adı verilen ve genellikle bağırsak mikrobiyotası tarafından üretilen kısa zincirli yağ asitleri tarafından aktive edilen bir reseptörü etkisiz hale getirdiğini gösterdiler. TVA, bu kısa zincirli yağ asitlerini etkisiz hale getirir ve CREB yolu olarak bilinen, hücresel büyüme, hayatta kalma ve farklılaşma gibi çeşitli işlevlerde rol oynayan hücresel bir sinyalleşme sürecini etkinleştirir. Ekip ayrıca GPR43 reseptörünün yalnızca CD8 + T hücrelerinden çıkarıldığı fare modellerinin de gelişmiş tümörle mücadele yeteneklerinden yoksun olduğunu gösterdi.
Çalışma aynı zamanda kanında daha yüksek düzeyde TVA dolaşan hastaların immünoterapiye daha iyi yanıt verdiğini gösteriyor; bu da bunun kansere yönelik klinik tedavileri tamamlayıcı bir besin takviyesi olma potansiyeline sahip olabileceğini öne sürüyor.
“Diyet ile insan sağlığı arasındaki bağlantıyı çözmeye çalışan birçok çalışma var ve insanların yediği yiyeceklerin çok çeşitli olması nedeniyle altta yatan mekanizmaları anlamak çok zor. Ancak yalnızca yiyeceklerden elde edilen besinlere ve metabolitlere odaklanırsak, bunların fizyolojiyi ve patolojiyi nasıl etkilediğini görmeye başlarız,” dedi UChicago’da Janet Davison Rowley Seçkin Hizmet Tıp Profesörü ve kıdemli yazarlardan biri olan Jing Chen. “T hücresi tepkilerini aktive edebilen besinlere odaklanarak, önemli bir bağışıklık yolunu aktive ederek anti-tümör bağışıklığını gerçekten güçlendiren bir besin bulduk.”