Japonlar nasıl sağlıklı kalıyor? Her şeyiyle Japon mutfağı

0
237

Japon yemekleri, besleyiciliği lezzetle harmanlayan sağlık yararlarıyla ünlüdür. Peki, Japon mutfağını bu kadar sağlıklı yapan nedir ve bu ilkeleri diyetlerimize nasıl dahil edebiliriz?

Japon diyeti: Bir besin dengesi
Japon diyeti balık, deniz ürünleri, tofu, natto ve deniz yosunundan elde edilen proteinler ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu besinleri Japon pirinci, nişastalı sebzeler ve erişteden elde edilen karbonhidratlar tamamlar. Derin yağda kızartmanın aksine, Japon yemekleri genellikle minimum yağ kullanır ve tavada kızartma ve ızgara gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih eder. Fermente gıdalar da vitamin ve mineraller sunarak önemli bir rol oynar.

Japon yemeklerinin temel bileşenleri:

Çorba: Japon mutfağının vazgeçilmezi olan miso çorbası miso, deniz yosunu, deniz ürünleri ve sebzeleri bir araya getirir. Birçoğu daha fazla tokluk için erişte de ekler.

Garnitürler: Bunlar genellikle sote, haşlama, buharda pişirme ve salamura gibi yöntemlerle hazırlanan çeşitli sebze ve meyveleri içerir.

Ana yemekler: Kümes hayvanları, sığır eti, kuzu eti, domuz eti, deniz ürünleri ve balık genellikle pirinç veya erişte ile eşleştirilir, otlar ve çeşnilerle tatlandırılır.

Temel gıdalar: Ramen, soba ve udon gibi pirinç ve erişteler Japon yemeklerinin temelini oluşturur. Bunlar genellikle buğday ve karabuğday gibi tam tahıllı unlardan yapılır ve temel besinleri sunar.

Japon gıdalarının sağlığa faydaları:

Balık ve deniz ürünleri: Omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan bu gıdalar kalp ve beyin sağlığını destekler, iltihaplanmayı azaltır ve kalp hastalığı ve felç gibi durumlara karşı koruma sağlar.;

Bitki bazlı ürünler: Japon meyve ve sebzeleri antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle doludur. Ayrıca bağırsak sağlığı ve kabızlığın önlenmesi için çok önemli olan diyet lifi sağlarlar. Tofu, natto ve deniz yosunu sırasıyla ek protein, probiyotik ve iyot sunarak genel sağlığı destekler.

Hayvansal proteinler: Kırmızı et tüketilse de, Japon diyetleri düşük kolesterol içeriği ve ilgili sağlık yararları nedeniyle balık, deniz ürünleri ve bitki bazlı proteinlere öncelik verir.

İyi yağlar: Zeytinyağı ve susam yağı Japon yemeklerinde yaygın olarak kullanılır ve kalp sağlığına faydalı omega-3 ve omega-6 yağ asitleri sunar.

Fermente gıdalar: Natto, miso ve diğer fermente gıdalar proteinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir, sindirim sağlığını ve genel sağlığı destekler.

Yeşil çaylar: Japonya’da popüler olan matcha ve sencha gibi yeşil çaylar, serbest radikallerle mücadele eden ve uzun ömürlülüğü destekleyen antioksidanlarla doludur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here