Avrupa Komisyonu’nun larvaların toz ve diğer kurutulmuş biçimlerde satışına onay vermesi sosyal medyada çeşitli tepkilere yol açtı.
Eti böceklerle değiştirmeyi düşünür müsünüz?
Avrupa Birliği yeni aldığı bir kararla bu böceklerin toz ve diğer kurutulmuş formlarda tüketimine yeşil ışık yaktı. Bu hareket, geleneksel et kaynaklarına kıyasla üretimi için önemli ölçüde daha az toprak ve su gerektiren böceklerin çevresel faydalarıyla uyumludur.
AB komisyonu, “Böcek tüketimi çevresel sürdürülebilirliğe, sağlığa ve geçim kaynaklarına olumlu katkıda bulunmaktadır” demektedir.
Böcek bazlı gıdalar neden tüketiliyor?
Bu fikir Avrupa’daki pek çok kişi için yeni gibi görünse de, dünya çapında yaklaşık 2 milyar insan düzenli olarak böcek tüketiyor. Böcek yetiştiriciliği, geleneksel hayvancılığa göre daha çevre dostu bir alternatif sunuyor. Örneğin, kriket yetiştiriciliği tavuk yetiştiriciliğine kıyasla %75 daha az CO2 yaymaktadır.
Dahası, böcekler kaynak verimlidir. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), cırcır böceklerinin aynı miktarda protein elde etmek için sığırlardan altı kat daha az yeme ihtiyaç duyduğunu vurgulamaktadır.
Avrupalı tüketiciler arasında büyüyen bir trend
Avrupa Tüketici Örgütü tarafından 2020 yılında yapılan bir anket, Avrupalıların sadece %10’unun eti böceklerle değiştirmeyi düşündüğünü ortaya koymuştur.
Böcek tüketiminin küresel etkisi
Gezegenimizin artan nüfusu ile et ve süt endüstrilerinin çevresel etkileri hakkındaki endişeler arttıkça, birçok bilim insanı sürdürülebilir bir çözüm olarak böcek tüketimini savunuyor.
BM, et ve süt ürünleri sektörünün küresel sera gazı emisyonlarının %14,5’ine katkıda bulunduğunu bildirmektedir.
Avrupa Komisyonu şu anda çeşitli yenilebilir böceklerin tüketimi için sekiz başvuruyu daha inceliyor.