Dünya nüfusu, kıyı şeritlerine akın ediyor

0
882

Mississippi Eyalet Üniversitesi (MSU) Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi’nden bilim insanları, dünya nüfusunun büyük bir kısmının kıyı bölgelerinde yoğunlaştığını ve bu eğilimin hızla devam ettiğini açıkladı. 2023’te 8 milyarı aşan dünya nüfusunun kıyı şeritlerindeki büyümesini ve yerleşimini tahmin etmek için Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndan (ORNL) alınan yeni teknolojileri kullandılar.

Kıyı nüfusu artıyor, riskler de birlikte geliyor

Yakın zamanda Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, kıyı nüfusları iç bölgelere kıyasla çok daha hızlı büyüyor. MSU’dan Emeritus Profesör Arthur G. Cosby ve ekibi, ORNL’nin Küresel Arazi Tarama Projesi’nden elde edilen verileri kullanarak, yüksek çözünürlüklü kıyı nüfusu tahminleri oluşturdu. 2000 yılında 1,72 milyar insanın kıyı şeridine 50 km mesafede yaşadığı tespit edilirken, bu sayı yirmi yıl sonra %26’lık bir artışla 2,2 milyara yükseldi. En belirgin artışlar ise kıyı şeridine en yakın bölgelerde yaşandı.

Atık sorunu büyüyor

Cosby, “Tahmin tekniklerimiz oldukça karmaşık. Dünya kıyılarındaki nüfusu 5 km’lik bantlar halinde tahmin etmek için bir teknik geliştirdik. Örneğin, 2,2 milyar insanın kıyı şeridine 10 km uzaklıkta olduğunu bulduk. Bu, dünya nüfusunun %14’ünün, dünyanın yaşanabilir arazisinin sadece %4’ünü oluşturan kıyı boyunca küçük bir alanda yaşadığı anlamına geliyor” dedi.

Kıyı bölgelerinin nüfus yoğunluğu artarken, deniz seviyesinin yükselmesi, toprak erozyonu ve aşırı hava olayları gibi risklerin de arttığına dikkat çekildi. Aynı zamanda, kıyı bölgelerinin fırsatlarla dolu olması da nüfus artışını tetikleyen bir diğer önemli faktör. Cosby, 2000 yılından bu yana kıyı şeridinin 50 km’sinde yaklaşık yarım milyar yeni sakin olduğunu belirterek, bu durumun atık yönetimi, altyapı geliştirme ve patojenlere maruz kalma gibi sorunları beraberinde getirdiğini vurguladı. Cosby, “Bu, küresel ölçekte büyüyen bir halk sağlığı sorunudur ve daha fakir ülkelerin çoğunun bu tehdide hazırlıklı olması şüphelidir” dedi.

Uluslararası çalışma

Bu çalışma, Arthur G. Cosby liderliğinde, Viswadeep Lebakula (ORNL), Ciarra Smith (MSU), David Wanik (Connecticut Üniversitesi), Karissa Bergene (George Mason Üniversitesi), Amy Rose (ORNL), David Swanson (California Riverside Üniversitesi) ve David Bloom (Harvard Üniversitesi) gibi farklı kurumlardan bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Scientific Reports, doğa bilimleri, psikoloji, tıp ve mühendislik gibi farklı alanlarda yapılan araştırmaları yayınlayan, dünyanın en çok atıf alan 5. dergisidir.

Notlar:

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here