Oruç tutmak günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Ancak, oruç tutma ve yemek yeme dönemleri arasında geçiş yapan bir beslenme modeli olan aralıklı oruç, genellikle mucize bir diyet olarak tanıtılır. Ancak yemek sıklığı ve sağlığınız hakkında duyduğunuz her şey doğru değil. İşte oruç ve yemek sıklığıyla ilgili 11 efsane.
1. Kahvaltıyı atlamak sizi şişmanlatır
Devam eden bir efsane, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğudur. Ancak yapılan çalışmalar, kahvaltı yapanlarla yapmayanlar arasında kilo farkı gözlemlenmediğini gösteriyor. Kontrollü çalışmalar, kahvaltı yapanlarla kahvaltıyı atlayanlar arasında kilo kaybı açısından herhangi bir fark olmadığını ortaya koyuyor.
2. Sık sık yemek yemek metabolizmanızı hızlandırmaz
Yaygın inanışın aksine, daha küçük öğünler yemek metabolizmanızı hızlandırmaz. Çalışmalar, yemek sıklığını arttırmanın veya azaltmanın yakılan toplam kaloriyi etkilemediğini göstermektedir.
3. Sık sık yemek yemek açlığın azalmasına yardımcı olur
Daha sık yemek yemenin genel açlığı veya kalori alımını azalttığına dair tutarlı bir kanıt yoktur. Aksine, bazı çalışmalar daha küçük ve daha sık öğünlerin açlığı artırdığını gösteriyor.
4. Sık yemek kilo vermenize yardımcı olabilir
Yemek sıklığınızı değiştirmenin kilo vermenize yardımcı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Obezite üzerine yapılan bir araştırma, günde 3 ve 6 öğün yemek yemenin etkilerini karşılaştırdı ve kilo, yağ kaybı veya iştahta herhangi bir fark bulamadı.
5. Beyninizin düzenli olarak diyete glikoza ihtiyacı yoktur
Vücudunuz beyninizi beslemek için kendi başına glikoz üretebilir, bu da diyetle sürekli glikoz alımına ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir.