Aralıklı oruç ve yemek sıklığı ile ilgili 11 efsane

0
333

Oruç tutmak günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Ancak, oruç tutma ve yemek yeme dönemleri arasında geçiş yapan bir beslenme modeli olan aralıklı oruç, genellikle mucize bir diyet olarak tanıtılır. Ancak yemek sıklığı ve sağlığınız hakkında duyduğunuz her şey doğru değil. İşte oruç ve yemek sıklığıyla ilgili 11 efsane.

1. Kahvaltıyı atlamak sizi şişmanlatır

Devam eden bir efsane, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğudur. Ancak yapılan çalışmalar, kahvaltı yapanlarla yapmayanlar arasında kilo farkı gözlemlenmediğini gösteriyor. Kontrollü çalışmalar, kahvaltı yapanlarla kahvaltıyı atlayanlar arasında kilo kaybı açısından herhangi bir fark olmadığını ortaya koyuyor.

2. Sık sık yemek yemek metabolizmanızı hızlandırmaz

Yaygın inanışın aksine, daha küçük öğünler yemek metabolizmanızı hızlandırmaz. Çalışmalar, yemek sıklığını arttırmanın veya azaltmanın yakılan toplam kaloriyi etkilemediğini göstermektedir.

3. Sık sık yemek yemek açlığın azalmasına yardımcı olur

Daha sık yemek yemenin genel açlığı veya kalori alımını azalttığına dair tutarlı bir kanıt yoktur. Aksine, bazı çalışmalar daha küçük ve daha sık öğünlerin açlığı artırdığını gösteriyor.

4. Sık yemek kilo vermenize yardımcı olabilir

Yemek sıklığınızı değiştirmenin kilo vermenize yardımcı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Obezite üzerine yapılan bir araştırma, günde 3 ve 6 öğün yemek yemenin etkilerini karşılaştırdı ve kilo, yağ kaybı veya iştahta herhangi bir fark bulamadı.

5. Beyninizin düzenli olarak diyete glikoza ihtiyacı yoktur

Vücudunuz beyninizi beslemek için kendi başına glikoz üretebilir, bu da diyetle sürekli glikoz alımına ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir.

6. Sık sık yemek sağlığınız için iyidir

Atıştırmaların doğal olarak sağlığınıza iyi olduğu bir efsanedir. Bunun yerine, zaman zaman oruç tutmanın sağlık açısından büyük faydaları vardır. Araştırmalar, atıştırma veya yemenin sıklıkla sağlığınıza zarar verdiğini ve hastalık riskinizi artırdığını öne sürmektedir.

7. Oruç tutmak vücudunuzu açlık moduna sokar

Aralıklı oruca karşı yaygın bir argüman, vücudunuzu açlık moduna sokması ve metabolizmanızı kapatmasıdır. Ancak yapılan araştırmalar, kısa süreli oruçların metabolizmayı hızlandırabileceğini gösteriyor.

8. Vücudunuz öğün başına yalnızca belirli miktarda protein kullanabilir

Vücudunuz öğün başına 30 gramdan fazla proteini rahatlıkla kullanabilir. 2-3 saatte bir protein almak gereksizdir. Çoğu insan için en önemli faktör tüketilen proteinin toplam miktarıdır; tüketilen öğün sayısı değil.

9. Aralıklı oruç kas kaybetmenize neden olur

Oruç tutmanın geleneksel kalori kısıtlamasından daha fazla kas kaybına neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Araştırmalar aralıklı oruç tutmanın diyet yaparken kas kütlesini korumanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

10. Aralıklı oruç sağlığınız için kötüdür

Zararlı olduğuna dair söylentilere rağmen, kısa süreli oruç tutmanın vücudunuz ve beyniniz için güçlü faydaları vardır. Uzun ömür, bağışıklık sistemi iyileştirmesi ve metabolik sağlık açısından birçok avantajı vardır.

11. Aralıklı oruç aşırı yemenize neden olur

Aralıklı oruç, yağ kaybetmenizi sağlar, kilo alımını teşvik etmez. Çalışmalar, aralıklı oruç tutmanın kilo ve karın yağında kayıplara neden olduğunu gösteriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here