İsveç’teki Linköping Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, az miktarda meyan kökü tüketmenin kan basıncı üzerindeki etkisine ışık tuttu. Geleneksel olarak, aşırı meyan kökü tüketiminin yüksek tansiyona yol açabileceği bilinmektedir. Ancak bu çalışma, küçük dozların bile, özellikle en hassas olan ve kalpte zorlanma belirtileri gösteren bireyler üzerinde etkili olabileceğini ortaya koyuyor.
Glycyrrhiza türündeki bitkilerin köklerinden elde edilen meyan kökü, yüzyıllardır bitkisel bir ilaç ve aroma maddesi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, tüketimi, bir böbrek enzimi üzerindeki etkisi yoluyla vücudun sıvı dengesini etkileyen glisirizik asidin varlığı nedeniyle yüksek kan basıncı ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek tansiyon da kardiyovasküler hastalık riskini artırır.
Hem Avrupa Birliği hem de Dünya Sağlık Örgütü, günde 100 mg glisirizik asidin çoğu birey için muhtemelen güvenli olduğunu öne sürmüştür. Ancak bazı insanlar bu sınırı aşmaktadır. İsveç Gıda Ajansı, İsveçlilerin %5’inin önerilen bu miktardan daha fazlasını tükettiğini tahmin etmektedir.
American Journal’da araştırmacılar, önerilen güvenli glisirizik asit sınırının geçerli olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmacılar, 18-30 yaş arası 28 erkek ve kadının katıldığı kontrollü bir çalışma yürütmüştür.
Katılımcılara meyan kökü ya da meyan kökü içermeyen bir kontrol ürününü iki haftalık dönemler halinde ve arada iki haftalık bir ara vererek tüketmeleri talimatı verilmiştir. Verilen meyan kökü, günlük güvenli olduğu varsayılan miktar olan 100 mg glisirizik asit içeriyordu. Kan basıncı her gün evde izlendi ve her dönemin sonunda çeşitli hormon seviyeleri, tuz dengesi ve kalp iş yükü ölçüldü.
Sonuçlar, bu küçük günlük meyan kökü alımının bile sağlıklı genç bireylerde kan basıncını ortalama 3,1 mmHg artırdığını göstermiştir. Buna ek olarak, sıvı dengesini düzenleyen hormon seviyeleri azalmış, bu da vücuttaki sıvı seviyelerinde bir dengesizlik olduğunu düşündürmüştür. Meyan kökünün etkilerine en duyarlı olanlarda hafif kilo artışı ve kalp iş yükünün arttığını gösteren bir proteinin seviyelerinde yükselme de görülmüştür.
Bu çalışma, az miktarda meyan kökünün bile kan basıncı ve kalp sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini vurgulamakta ve özellikle mevcut kardiyovasküler rahatsızlıkları olanlar için meyan kökü alımının izlenmesinin öneminin altını çizmektedir.