Sağlıklı gıdalarda indirimlerin halk sağlığı üzerindeki etkisi

0
265

Sağlıklı beslenme, birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Sağlıklı beslenme, Vücut Kitle İndeksi (BMI), kan basıncı, serum kolesterolü ve glikoz gibi sağlık göstergelerini olumlu yönde etkiler. Ancak, sağlıklı gıdaların fiyatı, tüketimini etkileyen bir faktördür. Önceki araştırmalar, belirli gıda maddelerini satın alma kararlarının öncelikle lezzet ve maliyete dayalı olduğunu göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerin yalnızca yüzde 12’si ve yüzde 10’u sırasıyla meyve ve sebze alım önerilerini karşılıyor. Gıda maddelerinin satın alınabilirliği, meyve ve sebze alım kurallarının karşılanması açısından sınırlayıcı bir faktör olduğundan, araştırmacılar, daha az sağlıklı, yüksek enerji yoğunluğuna sahip gıdalardan nispeten daha pahalı olan, meyve ve sebze gibi daha uygun fiyatlı, düşük enerji yoğunluğu olan gıdaların, daha düşük enerji yoğunluğuna sahip gıdalara yol açabileceğini öne sürüyorlar. alımın artması.

Bu nedenle, araştırmacılar, meyve, sebze ve diyet sodada indirimlerin sağlıklı beslenme üzerindeki etkisini incelemek için bir çalışma yaptılar. Çalışma, Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu’ndan bir araştırmacı ekibi tarafından gerçekleştirildi. Çalışma, New York City’deki çeşitli süpermarketlerden alışveriş yapan birincil ev müşterilerinin katılımını içeriyordu. Katılımcılar, meyve, sebze ve diyet sodada yüzde 30, yüzde 15 veya yüzde sıfır indirim alan üç gruba rastgele ayrıldı. Çalışma, 8 haftalık bir başlangıç, 32 haftalık bir müdahale ve 16 haftalık bir takip döneminden oluşuyordu. Başlangıç ​​ve müdahale orta noktasında, katılımcıların diyet alımı ve klinik ölçümleri değerlendirildi. Bu rapor, çalışma devam ettiği için 24. Haftadaki müdahale orta noktasına kadar olan ara analizden alınmıştır.

Çalışmanın sonuçları, yüzde 30’luk indirimin hem sebze hem de diyet soda tüketimini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Yüzde 30’luk indirim grubunda, sebze alımı ortalama 0.5 porsiyon/gün artarken, diyet soda alımı ortalama 0.6 porsiyon/gün arttı. Yüzde 15’lik indirim grubu diyet soda tüketiminde ortalama 0.3 porsiyon/gün artış gösterdi ancak sebzelerde bir değişiklik olmadı. Dolayısıyla yüzde 15’lik bir indirim sebze alımını etkilemek için yeterli olmayabilir. Sebze alımından farklı olarak, ilk çalışma döneminde orta noktaya kadar indirimlerin meyve alımı üzerinde hiçbir etkisi yoktu. Diyet soda alımı, diyet sodada yüzde 30 indirim alan kişiler için düzenli soda alımıyla ters orantılıydı. İndirimlere göre vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, kan basıncı, açlık serum glikozu, hemoglobin A1C ve serum kan lipitleri gibi klinik ölçümlerde önemli bir fark yoktu.

Çalışmanın kıdemli yazarı Psikiyatri Profesörü PhD Alan Geliebter, sağlıklı gıdalardaki indirimlerin sağlıklı beslenme davranışlarını teşvik etmek için potansiyel bir yol olduğunu belirtti. Geliebter, “Sağlıklı gıdalardaki önemli indirimlerin bu gıdaların tüketiminde artışa yol açabileceğine dair bulgularımız, halk sağlığı yetkililerine ve politika yapıcılara besleyici yiyecek ve içeceklere erişimi artırmayı düşünmeleri için bir öneri sunuyor” dedi. Geliebter, bu bilgilerin politika yapıcılar tarafından Çiftlik Yasa Tasarısı’nda değişiklik yapılarak meyve ve sebzeleri sübvanse etmeyi düşünmek için kullanılacağını umduğunu da ekledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here