Küresel gıda sistemi dönüşümü

0
309

Gıda Sistemi Ekonomi Komisyonu’nun (FSEC) önde gelen ekonomistleri ve bilim insanları tarafından hazırlanan yeni bir küresel politika raporu, dünya çapında gıda sistemlerini dönüştürmenin yılda 5 ila 10 trilyon ABD dolarına varan sosyo-ekonomik faydalar sağlayacağını gösteriyor. Bu iddialı çalışma, gıda sistemlerinin mevcut durumdan daha fazlasını yok ettiğini vurgulayarak, gıda sistemi politikalarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Rapora göre, gıda sistemlerinin dönüşümü, potansiyel faydalarından çok daha düşük bir maliyete sahip olacak ve yüz milyonlarca insana daha iyi bir yaşam sunacak. Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) Direktörü ve FSEC Müdürü Johan Rockström, “Muhtemelen sadece 1,5°C sınırını aşmakla kalmayıp, aynı zamanda onlarca yıllık aşma tehlikesiyle de karşı karşıya kalacağız” diyor ve ekliyor: “Küresel gıda sistemi, insanlığın Dünya’daki geleceğini elinde tutuyor.”

Raporda belirtilen ‘Mevcut Eğilimler’ yolu, politika yapıcıların mevcut taahhütlerini yerine getirseler bile 2050 yılına kadar gıda güvensizliği, düşük kilo, obezite, sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği gibi sorunları artıracağını öngörüyor. Ancak ‘Gıda Sistemi Dönüşümü’ yolunda, daha iyi politika ve uygulamaların benimsenmesiyle 2050 yılına kadar 174 milyon hayatın erken ölümden kurtarılabileceği belirtiliyor. Ayrıca, gıda sistemleri net karbon yutakları haline gelebilir, tarım kaynaklı nitrojen fazlası azaltılabilir ve biyolojik çeşitlilik kaybı tersine çevrilebilir.

FSEC Komisyon Üyesi ve İklime Dayanıklılık Araştırma Departmanı Başkanı Hermann Lotze-Campen, bu dönüşümün maliyetinin küçük olduğunu ve getirebileceği faydaların multi-trilyon dolarlık olduğunu belirterek, “Gıda sistemleri, yüz milyonlarca insana daha iyi bir yaşam sunarken aynı zamanda küresel iklim, doğa ve sağlıkla ilgili acil durumları aynı anda ele almanın benzersiz derecede güçlü bir yoludur” diyor.

Rapor, politika yapıcıları gıda sistemleri sorunuyla doğrudan yüzleşmeye ve uzun vadeli faydalar sağlayacak değişiklikleri yapmaya çağırarak, geleceğimizi korumanın ve küresel sorunlara çözüm bulmanın önemini vurguluyor. Gıda Sistemi Ekonomi Komisyonu (FSEC), gıda ve arazi kullanım sistemlerini değiştirmek için araçlar ve kanıtlar sunan bağımsız bir akademik komisyondur, dünya genelindeki önde gelen uzmanları bir araya getirir ve küresel politika raporu, EAT Lancet raporu dahil olmak üzere yıllar süren çalışmalara dayanmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here