Kahvaltıda ceviz yemek beyin fonksiyonunuzu artırabilir

0
441

Reading Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, ceviz tüketiminin genç yetişkinlerde bilişsel performansı artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, 18-30 yaş arası 32 sağlıklı katılımcının yer aldığı bir çalışmada, kahvaltıda müsli ve yoğurtla birlikte tüketilen 50 gram cevizin gün içindeki beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğini gösterdi. Bu miktar, yaklaşık olarak bir avuca denk geliyor.

Araştırmacılar, ceviz içeren kahvaltı ve cevizsiz eşdeğer bir kahvaltı tüketen katılımcıların beyin aktivitelerini, öğünlerden sonraki altı saat boyunca takip etti. Bulgular, ceviz tüketenlerin gün içinde zorlu zihinsel görevleri daha etkin gerçekleştirdiğini ve beyin aktivitesinin daha verimli çalıştığını ortaya koydu. Ayrıca, kan örneklerinde glikoz ve yağ asidi seviyelerinde olumlu değişimler gözlendiği bildirildi. Araştırmacılar, bu değişimlerin cevizlerin içeriğindeki doymamış yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit gibi omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanabileceğini düşünüyorlar.

Reading Üniversitesi’nden Araştırma Ekibi Başkanı Profesör Claire Williams, bulguların basit bir diyet takviyesi olarak cevizin, gençlerin zihinsel performansını artırmak için kullanılabileceğini vurguladı. Ancak ceviz tüketiminin beyin fonksiyonları üzerindeki mekanizmalarının tam olarak anlaşılması için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Tarım Ekonomisi Açısından Önemi

Ceviz, içeriğindeki sağlıklı yağlar ve antioksidanlar sebebiyle son yıllarda popülerliği artan, ekonomik değeri yüksek bir tarımsal üründür. FAO verilerine göre, küresel ceviz üretimi son 20 yılda yaklaşık %45 artarak yıllık 2,5 milyon tona ulaşmıştır. En büyük ceviz üreticileri arasında Çin, ABD ve İran bulunurken Türkiye, yıllık ortalama 250 bin ton üretimle dünya ceviz pazarında önemli bir aktör konumundadır. Türkiye’nin özellikle Maraş, Denizli, Manisa ve Tokat bölgeleri, kaliteli ceviz yetiştiriciliğiyle dikkat çekmektedir.

Bu çalışma, tarımsal ürünlerin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık ve bilişsel performans gibi sosyal faydalarını da ortaya koyarak, tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi ve katma değerli ürünlere yönelimin önemini bir kez daha göstermektedir.1

Kaynak: Food and Nutrition Research, University of Reading, Mart 2025; FAOSTAT, Tarım ve Gıda Organizasyonu İstatistikleri (2024).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here