Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı en son Tahıl Arz ve Talep Brifingi raporuna göre, 2025-26 pazarlama yılında küresel buğday üretiminin %1 artarak 796 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu artışın temel nedeni olarak Avrupa Birliği’ndeki üretim kazanımları gösterilirken, özellikle Fransa ve Almanya’da yumuşak buğday ekim alanlarının genişlemesi dikkat çekiyor.
FAO, Avrupa’da ortalama buğday veriminin yıllık bazda artacağını tahmin etse de, doğudaki kuraklık koşulları ve batıda, özellikle Fransa’da yaşanan aşırı yağışların bu kazanımları sınırlayabileceğini belirtti.
ABD’de de toplam buğday ekim alanının genişlemesi bekleniyor. Kışlık buğday ekimlerindeki artış ve bahar buğdayı üretim alanlarının genişlemesi, üretimi destekleyen unsurlar arasında yer alıyor. Ancak FAO, kış buğdayı ekim alanlarında yaşanan kuraklık nedeniyle ABD buğday üretiminin 2025’te hafif bir düşüşle 52,5 milyon tona gerilemesini öngörüyor.
Rusya’da Üretim Üst Üste Üçüncü Yıl Düşüşte
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya’nın buğday üretiminin üst üste üçüncü yıl azalması bekleniyor. FAO’nun değerlendirmesine göre, toprak nem seviyelerinin düşük olması ve ince kar örtüsünün don hasarı riskini artırması nedeniyle 2025’te üretimin %2 düşüşle 80 milyon tona gerilemesi öngörülüyor.
2024-25 sezonuna ilişkin revize edilen tahminlerde, küresel buğday üretimi geçen aya kıyasla 3,6 milyon ton artırılarak 792,2 milyon ton seviyesine çıkarıldı. Bu rakam, 2022-23 sezonunda kaydedilen 807,3 milyon tonluk rekor üretimin altında kalsa da, önceki yılın seviyesine yakın. FAO, bu artışın büyük ölçüde İran’daki yüksek verimli hasattan kaynaklandığını bildirdi.
Pirinç Üretimi Rekor Seviyeye Ulaşıyor
FAO, küresel pirinç üretimini 543 milyon ton olarak tahmin ederken, bu rakamın Şubat ayı projeksiyonuna kıyasla 3,6 milyon tonluk bir artış gösterdiğini belirtti. Küresel tahıl üretimi, yani pirinç, buğday ve kaba tahılları kapsayan toplam üretim, 2024-25 için 2,841 milyar ton olarak revize edildi. Ancak bu miktar, 2023-24 sezonundaki 2,856 milyar tonluk rekorun altında kalıyor.
Hindistan’da Kharif hasadının güçlü gerçekleşmesi ve ikincil mahsul ekimlerinin hızlı ilerlemesi üretim beklentilerini yükseltti. FAO ayrıca, Kamboçya ve Myanmar’da sezon dışı ekimlerin beklenenden yüksek gerçekleşmesiyle pirinç üretimi tahminlerinin olumlu yönde revize edildiğini açıkladı.
Kaba Tahıl Üretimi ve Küresel Stoklar
FAO’ya göre, mısır, arpa, yulaf ve sorgum içeren kaba tahıl üretimi, bir önceki aya göre 6,2 milyon ton azaldı ve 1,529 milyar tonluk rekor seviyenin yaklaşık 23 milyon ton altında kaldı.
FAO, 2025 küresel tahıl stoklarının %1,9 düşüşle 869,3 milyon tona gerilemesini bekliyor. Buna karşılık, küresel tahıl kullanımının bir önceki yıla göre %1 artarak 2,867 milyar tona ulaşacağı öngörülüyor.
Küresel Tahıl Ticareti Geriliyor
Küresel tahıl ticareti de 2023-24 sezonunda %5,6 oranında azalarak 484,2 milyon tona düştü. FAO, bu düşüşün en önemli nedenlerinden biri olarak Rusya’nın ihracatındaki gerilemeyi ve kaba tahıl ticaretindeki %6,7’lik daralmayı gösterdi.
Özellikle küresel buğday ticaretinde %6,4’lük bir düşüş yaşanırken, bu durumun büyük ölçüde Rusya’nın azalan ihracat kapasitesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
FAO’nun son tahminlerine göre, 2025 yılı tarımsal üretimde bölgesel farklılıkların belirleyici olacağı ve küresel tahıl ticaretindeki dalgalanmaların sürmesinin beklendiği ifade ediliyor.