Çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu büyümesini istiyoruz. Bu nedenle, onlara iyi beslenmeleri için yardımcı olmak önemlidir. Beslenme, çocukların beyin gelişimi ve öğrenme kapasitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Harvard’lı bir beslenme uzmanı, çocukların daha fazla odaklanmasını sağlayan ve beyin gelişimini destekleyen 6 besini açıkladı. İşte, çocuklarda beyin gelişimini destekleyen 6 yiyecek:
Süper yiyecek smoothieleri
Smoothie’ler, birçok besini çocuğunuzun diyetine dahil etmenin ve hatta normalde savaşabilecekleri yiyecekleri gizlemenin lezzetli bir yoludur. Hatta buna “milkshake” de diyebilirsiniz.
En iyi süper gıda smoothie için, ıspanak veya lahana gibi folat bakımından zengin ve lif bakımından zengin yapraklı yeşillikler ile bitki bazlı omega-3 yağ asitleri, lif ve protein için chia tohumları veya ceviz ekleyin. Ardından sağlıklı yağlar için bir avokado ve ardından antioksidan bakımından zengin yaban mersini atın.
Folat, DNA sentezine ve hücre bölünmesine yardımcı olan bir B vitamini türüdür. Folat eksikliği, anemi, doğum kusurları ve bilişsel bozukluklara neden olabilir. Omega-3 yağ asitleri, beyin hücrelerinin yapısını ve işlevini destekler, iltihabı azaltır ve ruh halini iyileştirir. Avokado, sağlıklı yağlar, lif ve potasyum içerir. Yaban mersini, antioksidanlar, C vitamini ve antosiyaninler içerir. Antosiyaninler, beyin hücrelerini koruyan ve hafızayı geliştiren doğal pigmentlerdir.
Sebzeli patates kızartması
Rengarenk sebzeler yemek, yeterli lif ve bitki besinleri almanın yanı sıra hem bağırsak sağlığını hem de zihinsel sağlığı beslemek için çok önemlidir. Havalı fritöz fırınları, derin kızartma olmadan yiyeceklere gevrek, gevrek bir doku katar. Kabak, havuç veya yeşil fasulyeyi, “patates kızartması” yapmak için kullanın. Daha sonra lezzet katmak için sebzeleri bir tutam karabiber ve zerdeçal, biberiye, kekik, maydanoz veya kekik ile doldurun.
Sebzeler, çeşitli vitaminler, mineraller, lif ve fitokimyasallar içerir. Fitokimyasallar, bitkilerin kendilerini korumak için ürettiği doğal bileşiklerdir. Bazı fitokimyasallar, beyin sağlığını korumak ve nörodejeneratif hastalıkları önlemek için antioksidan, anti-inflamatuar ve nöroprotektif etkilere sahiptir. Zerdeçal, kurkumin adı verilen güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar madde içerir. Kurkumin, beyin fonksiyonunu artırır, depresyonu azaltır ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.
Ev yapımı humus
Baklagiller sağlıklı, bitki bazlı demir, çinko, protein ve lif kaynaklarıdır ve beyin gelişimine fayda sağlar. Ev yapımı humus, baklagilleri çocuğunuzun diyetine dahil etmenin çok yönlü bir yoludur. Elma dilimleri, havuç çubukları, ince dilimlenmiş kereviz veya şekerli bezelye ile eşleştirilmiş bir daldırma gibi pek çok şekilde servis edilebilir.
Humusunuza biraz renk katmak, onu çocuklar için daha çekici hale getirebilir. Düşünün: parlak turuncu bir havuç humusu veya sebzelerden yapılmış bir canavar yüzü ile tepesinde koyu mor bir pancar humusu.
Demir, oksijen taşınmasına ve kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Demir eksikliği, anemi, yorgunluk, zayıf bağışıklık ve bilişsel gerilemeye neden olabilir. Çinko, hücre büyümesi, bağışıklık, yara iyileşmesi ve nörotransmiter sentezi için gereklidir. Çinko eksikliği, büyüme yavaşlaması, iştahsızlık, enfeksiyonlara duyarlılık ve öğrenme zorluklarına neden olabilir.
Somon
Çocuğunuzu küçük yaşta balıkla tanıştırmak, balıktan zevk alma ve hayatlarının geri kalanında az yağlı, vitamin açısından zengin proteinler yeme olasılığını artırabilir. Somon, küçük çocuklar için yeterince yumuşak ve yumuşaktır ve aynı zamanda sağlıklı beyin gelişimini ve daha mutlu ruh halini destekleyen iyi bir B12 vitamini ve omega-3 kaynağıdır.
B12 vitamini, sinir sisteminin sağlıklı kalmasına, DNA sentezine ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. B12 vitamini eksikliği, anemi, yorgunluk, sinirlilik, uyuşma, karıncalanma ve bilişsel bozukluklara neden olabilir. Omega-3 yağ asitleri, beyin hücrelerinin yapısını ve işlevini destekler, iltihabı azaltır ve ruh halini iyileştirir.
Yumurta
Bütün yumurtalar, kolin ile birlikte mükemmel bir beyin güçlendirici vitamin A, D ve B12 kaynağıdır. Kolin, beyin gelişimini ve uzun süreli hafızayı iyileştirdiği gösterildiğinden özellikle küçük çocuklar için önemlidir .
Kolin, asetilkolin adı verilen bir nörotransmiterin yapımına yardımcı olur. Asetilkolin, öğrenme, hafıza, dikkat ve ruh hali ile ilgili beyin işlevlerinde rol oynar. Kolin eksikliği, karaciğer hasarı, kas zayıflığı, bellek kaybı ve depresyona neden olabilir. Vitamin A, görme, bağışıklık, cilt sağlığı ve hücre büyümesi için gereklidir. Vitamin A eksikliği, körlük, enfeksiyonlara duyarlılık, cilt problemleri ve büyüme yavaşlamasına neden olabilir. Vitamin D, kemik sağlığı, bağışıklık, iltihap ve beyin fonksiyonu için gereklidir. Vitamin D eksikliği, raşitizm, kemik erimesi, enfeksiyonlara duyarlılık, depresyon ve bilişsel gerilemeye neden olabilir.
Köfte
Bazı güçlü bitki bazlı lifleri ve besleyici sebzeleri köfteler aracılığıyla çocuğunuzun diyetine sokun. Fasulye, mercimek veya otlatılmış hindi eti ile başlayın. Sonra rendelenmiş ıspanak veya rendelenmiş kabak ekleyin. Eklenen omega-3′ler için malzemeleri bağlamak ve baharatlarınıza atmak için keten tohumu kullanın. Köfteleri kızartmak yerine pişirmek, bunu yapmanın en sağlıklı yoludur.
Fasulye ve mercimek, bitki bazlı protein, lif, demir ve çinko içerir. Otlatılmış hindi eti, hayvansal protein, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir. Ispanak ve kabak, folat, A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif içerir. Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri, lif ve lignanlar içerir. Lignanlar, fitoöstrojen adı verilen bitki bazlı hormonlardır. Fitoöstrojenler, östrojen seviyelerini dengelemeye, menopoz semptomlarını azaltmaya ve meme kanseri riskini düşürmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarınızın beynini beslemek için bu yiyecekleri deneyin. Hem lezzetli hem de sağlıklı olduklarını görecekler. Ayrıca, bu yiyecekleri yemek, çocuklarınızın daha iyi odaklanmasına, öğrenmesine ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.