Şekerli İçeceklerin Erken Tüketimi Obezite Riskini Artırıyor

0
187

Swansea Üniversitesi Psikoloji Okulu tarafından yürütülen yeni bir çalışma, erken çocukluk döneminde şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketilmesinin kötü beslenme alışkanlıklarına yol açarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde obezite riskini artırabileceğini öne sürüyor.

European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bu kapsamlı çalışma, 14.000 İngiliz çocuğun beslenme alışkanlıklarını doğumdan yetişkinliğe kadar izleyerek, türünün şimdiye kadar yapılmış en uzun çalışmalarından biri haline geldi.

Avon Ebeveynler ve Çocuklar Boylamsal Çalışması’ndan elde edilen verileri kullanan araştırma ekibi, birkaç önemli bulguyu ortaya çıkardı:

İki yaşına gelmeden önce kola gibi şekerli içecekler veya şeker oranı yüksek meyve likörleri tüketen çocukların 24 yaşına kadar kilo alma olasılığı daha yüksekti. İlginç bir şekilde, saf meyve suyu içen kız çocukları daha az kilo alırken, erkek çocuklarında önemli bir kilo değişikliği görülmemiştir.
Üç yaşına geldiklerinde, kola tüketen bebeklerin kalori, yağ, protein ve şeker alımları daha yüksek, lif seviyeleri ise daha düşüktü. Buna karşılık, saf elma suyu verilenler daha az yağ ve şeker, daha fazla lif tüketmiştir.

Çalışma ayrıca farklı gıda tercihlerine de ışık tuttu. Düzenli olarak saf elma suyu tüketen çocuklar balık, meyve, yeşil sebze ve salata açısından zengin bir diyete sahip olma eğilimindeydi. Buna karşılık, kola içenlerin hamburger, sosis, pizza, patates kızartması, çikolata ve tatlılar gibi yağ ve şeker oranı yüksek gıdaları tüketme olasılığı daha yüksekti.
Araştırma ekibi ayrıca, şekerli içecek tüketimi ile sosyo-ekonomik durum arasında bir bağlantı tespit ederek, daha varlıklı kesimlerden gelen çocukların saf meyve suyuna erişimlerinin daha olası olduğunu belirtti.

Araştırmanın başındaki Profesör David Benton şu yorumda bulundu: “Erken dönemdeki beslenme tercihleri, kilo alımını etkileyebilecek yaşam boyu gıda alışkanlıklarına zemin hazırlamaktadır. Asıl zorluk, daha düşük yağ ve şeker alımına odaklanarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını erkenden teşvik etmekte yatmaktadır. Saf meyve suyu günlük meyve alımınıza katkıda bulunsa da C vitamini, potasyum, folat ve bitki polifenolleri gibi temel besinleri sağlar.”

Dr. Hayley Young sözlerine şöyle devam etti: “Obezite önemli sağlık riskleri oluşturmakta ve diğer çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığını artırmaktadır. Bulgularımız, yetişkin obezitesinin köklerinin genellikle erken çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıklarına dayandığını vurgulamakta ve bu büyüyen sağlık sorununu engellemek için erken yaşlarda beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizmektedir.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here