Süt ürünleri, yumurtalar ve avokado gibi bitkiler de dahil olmak üzere bazı yüksek yağlı gıdalar, sağlığınıza fayda sağlayabilecek önemli besinleri içerir. Birçoğu protein, lif ve önemli vitaminleri içerir.
Her ne kadar bir zamanlar diyetteki yağlardan kaçınılsa ve kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunduğu düşünülse de, araştırmacılar bunun bazı faydalar sağlayabileceğini buldu.
Ancak Amerikan Kalp Derneği doymuş yağın toplam kalori alımının yüzde 10’undan daha azıyla sınırlandırılması gerektiğini önermektedir. Süt ürünlerinde bulunanlar gibi bazı doymuş yağlar, kırmızı ette bulunan doymuş yağlarla aynı olumsuz etkiye sahip olmayabilir.
Yine de tam yağlı gıdalar, yağı azaltılmış veya yağsız muadillerine göre fayda sağlayabilir. Genellikle daha az işlenirler ve şeker ile karbonhidrat bakımından daha düşüktürler.
İşte inanılmaz derecede besleyici olan 9 yüksek yağlı yiyecek:
1. Avokado
Avokado, meyve dünyasında benzersizdir. Çoğu meyve öncelikle karbonhidrat içerirken, avokado yağlarla yüklüdür. Kalori bakımından yaklaşık yüzde 80’i yağdır, bu da onların yağ miktarının çoğu hayvansal gıdalardan daha yüksek olmasını sağlar. Aynı zamanda diyetteki en iyi potasyum kaynaklarından biridir ve antioksidan bileşiklerle doludur. 5 hafta süren bir araştırma, günde bir avokado tüketmenin katılımcıların kolesterol profilleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu buldu.
2. Peynir
Peynir, şüpheli şöhretine rağmen şaşırtıcı derecede besleyicidir. Kalsiyum, B12 vitamini, fosfor ve selenyum kaynağıdır ve tek porsiyon peynir, neredeyse bir bardak süt kadar protein içerir. Yağı azaltılmış süt ürünlerine kıyasla kalp hastalığı riskini artırmayabilir.
3. Bitter çikolata
Bitter çikolata, lezzetli bir ikram olarak gizlenmiş besleyici bir besindir. Yağ oranı çok yüksektir ve kalorilerin yaklaşık yüzde 65’ini yağ oluşturur. En az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolatayı seçmek önemlidir; çünkü diğer çeşitler ilave şeker bakımından daha yüksek, besin maddeleri ve antioksidanlar açısından ise daha düşüktür.
4. Yumurta
Yumurtaların sağlıksız olduğu düşünülüyordu, ancak yeni çalışmalar yumurtadaki kolesterolün kandaki kolesterolü olumsuz etkilemediğini gösteriyor. Ayrıca, yumurtalar besin açısından yoğundur ve çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Yumurta aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı bir besindir.
5. Yağlı balık
Yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli proteinler ve çeşitli vitamin ve minerallerle yüklü olduğu için besleyici bir hayvansal protein kaynağıdır. Düzenli yağlı balık tüketimi bilişsel işlevi geliştirebilir, kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
6. Fındık
Fındık, sağlıklı yağlar ve lif bakımından zengindir ve iyi bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Aynı zamanda E vitamini içerir ve obezite oranının ve kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğu gösterilen bir kuruyemiştir.
7. Chia tohumları
Chia tohumları, yağlı bir yiyecek olarak düşünülmemelerine rağmen, bir avuç chia tohumu aslında 11 gram yağ içerir. Aynı zamanda kalp sağlığı için önemli olan esansiyel omega-3 yağ asidi içerir.
8. Sızma zeytinyağı
Sızma zeytinyağı, yüksek oleik asit içeren bir yağ asidine sahiptir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Akdeniz diyetinin bir parçası olan bu yağ, kalp sağlığı, kan şekeri yönetimi ve kilo yönetimi ile ilişkilidir.
9. Tam yağlı yoğurt
Tam yağlı yoğurt, besin açısından zengin olabilir ve probiyotiklerle yüklüdür. Araştırmalar, sindirim sağlığını iyileştirebileceğini, kilo yönetimine yardımcı olabileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Her ne kadar yüksek yağlı gıdaların besin değeri açısından düşük olduğu düşünülse de, bu gıdalar besin açısından yoğun, tam gıdaya dayalı bir diyetin kolayca parçası olabilir.