Mutfak gelenekleriyle ramazan ayında servis edilen yemekler

0
433

Ramazan boyunca yemek kültürü

Geçmişte marketlerin az olduğu ve birçok malzemenin yıl boyunca kolayca bulunamadığı günlerde, insanlar Ramazan ayı için özenle hazırlanırdı. Ev kadınları, uygun fiyatlı ve mevsiminde taze ürünleri toptan alır ve Ramazan’a hazırlanmak için aylarca saklardılar.

Sebzeler kurutulurdu; örneğin fasulye, biber, domates ve patlıcan. Soğan, karnabahar, lahana ve havuç turşusu yapılır, meyveler reçel ve konserve haline getirilerek gelecekte kullanılmak üzere saklanırdı. Pirinç, bulgur ve makarna toptan satın alınırken, etler bile pastırma ve sucuk gibi kurutulur ve saklanırdı. Bu malzemeler daha sonra gün batımından sonra paylaşılan sevgi dolu yemeklere dönüştürülürdü. İnsanlar uzun süre oruç tuttukları için yemeklere daha çok değer verirler ve akşam ezanından sonra yenilen yemeklere büyük önem verilir. Bu nedenle, Ramazan ayında çeşitli özel yiyecekler ortaya çıkar ve bu dönemde birçok harika yemek keşfedilirdi.

Hurma ve kuru meyveler

Orucu bozan iftar yemeği, gün batımında ailelerin bir araya geldiği özel bir zamandır. Çoğu kişi orucunu Muhammed’in yaptığı gibi bir yudum su ve üç hurma ile açmayı tercih eder. Güneş batmadan önceki kahvaltıda genellikle kuru meyve ve kuruyemiş tüketilir.

Mezeler

İftar sofralarında genellikle ana yemeğe hafif bir giriş olarak çeşitli mezeler servis edilir. Mezeler çeşitlilik gösterir, ancak genellikle yoğurt bazlı bir seçenekle birlikte herkesin paylaşabileceği çeşitli zeytinler, salatalar ve peynirler bulunur.

Çorbalar

Çorbanın nemlendirici özellikleri onu Ramazan boyunca mükemmel bir başlangıç yapar ve neredeyse her zaman iftarda servis edilir. Türkiye’nin birçok harika geleneksel çorbası vardır, ancak özellikle Ramazan favorileri arasında baharatlı mercimek Ezogelin, besleyici Tarhana, Yayla yoğurt ve nane çorbası ve popüler bir patates ve mercimek çorbası olan Mercimek çorba yer alır.

Ramazan Pidesi

Taze, sıcak ekmek her zaman rahatlatıcı bir lezzet sunar ve özel Ramazan pidesi, Ramazan boyunca servis edilen ve çok sevilen temel bir yiyecektir. Bu yuvarlak, mayalı ekmek bir yemek tabağı büyüklüğündedir ve nefis kabarık bir iç kısmı ile çıtır bir kabuğa sahiptir. Genellikle üzerine birkaç çörek otu ve susam serpilir ve sıcak olarak masaya servis edilir; burada yemek yiyenler ana yemeklerin harika lezzetlerini özümsemek için bir parça koparabilirler.

Zeytinyağlı yemekler

Türkiye, harika zeytinyağlı yemeklerle tanınır. Ailelerin favorisi olan bu yemeklerin birçoğu ay boyunca sofralarda yer alır. Kuru fasulye, taze fasulye, barbunya, dolma ve zeytinyağı ile pişirilen hemen her sebze veya yaprak popülerdir ve bazıları pastırma veya baharatlı sucuk gibi kurutulmuş etlerle servis edilir.

Hünkar beğendi

Kremalı kızarmış patlıcan yatağında servis edilen lezzetli kuzu yahnisi, Türkiye’nin en sevilen geleneksel yemeklerinden biridir ve genellikle Ramazan ayında sunulur. Bu rahatlatıcı yemek birçok kişi tarafından Sultan’ın Lokumu olarak bilinir ve yıl boyunca özel günlerde de keyifle yenir.

Kuzu tandır

Sonbaharda pişirilen, yumuşak, yavaş pişirilmiş kuzu eti her zaman bir zevktir. Geleneksel olarak yerdeki derin bir çukurda kömürlerin üzerinde asılı olarak saatlerce pişirilen bu yemek genellikle kutlamalar, büyük iftar toplantıları veya düğünler için saklanır.

Tavuk güveç

Sos ve nemlendirici özellikleri nedeniyle güveç ve sulu yemekler Ramazan ayında popülerdir. Soğan ve domates püresi bazlı bir sosta pişirilen havuç, biber ve diğer sebzelerle birlikte tavuk parçaları, genellikle orzo veya nohutlu Türk pilavı ile servis edilen bir favoridir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here