Hızla yayılan bir virüs kakao ağaçları için ciddi bir tehdit oluşturmakta ve dünyanın en sevilen çikolatasının ana kaynağını tehlikeye atmaktadır.
Dünya çikolatasının yaklaşık yarısını sağlayan Fildişi Sahili ve Gana gibi Batı Afrika ülkelerindeki kakao ağaçlarından kaynaklanan yıkıcı virüs, Gana’daki kakao ağaçlarına zarar veriyor. Kakao şişmiş sürgün virüsü hastalığı (CSSVD) olarak bilinen bu viral saldırgan, ağaçların yaprakları, tomurcukları ve çiçekleriyle beslenen küçük böcekler olan unlu böcekler aracılığıyla yayılıyor.
Arlington’daki Teksas Üniversitesi’nde matematik profesörü olan ve kakao sürdürülebilirliği üzerine bir çalışmanın ortak yazarı Benito Chen-Charpentier, “Bu virüs çikolata tedarik zinciri için önemli bir tehdit oluşturuyor” uyarısında bulunuyor. Enfekte ağaçların kesilmesi ve dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi gibi hastalıkla mücadele çabaları tam anlamıyla başarılı olamadı ve Gana son yıllarda milyonlarca kakao ağacını kaybetti.
Aşılar bir çözüm sunsa da, yüksek maliyetleri özellikle düşük gelirli çiftçiler için bir zorluk teşkil ediyor. Dahası, aşılanan ağaçlar daha az hasat veriyor ve bu da virüsün ekonomik etkisini artırıyor.
Chen-Charpentier ve çeşitli kurumlardan araştırmacılar bu krizi ele almak için yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Matematiksel modellemeden yararlanarak, aşılanmış ve aşılanmamış ağaçlar arasındaki optimum mesafeyi belirlemek için stratejiler geliştirdiler ve maliyetleri etkili bir şekilde yönetirken virüsün yayılmasını engellediler.
Chen-Charpentier, “Mealybugs virüsü, karıncalar veya rüzgarın yardımıyla kanopiler arasındaki hareket de dahil olmak üzere çeşitli yollarla yayabilir” diye açıklıyor. “Modellerimiz kakao yetiştiricilerine uygulanabilir bilgiler sağlayarak aşılanmamış ağaçların etrafında aşılanmış ağaçlardan oluşan koruyucu bariyerler oluşturmalarına olanak tanıyor.”
Henüz deneysel aşamada olsa da, bu modeller çiftçiler için umut verici beklentiler sunmakta ve verimi en üst düzeye çıkarırken mahsullerini korumalarını sağlamaktadır. Nihayetinde bu yenilik hem çiftçilerin geçim kaynaklarına hem de çikolatayla olan ortak aşk ilişkimize fayda sağlıyor.