Malum kahvaltı günün en önemli öğünü, hele de günlerden bugünkü gibi pazarsa tadı bir başka o kahvaltıların. Peki haftasonu oldu mu kahvaltıyı bir lezzet şölenine dönüştürme ve hatta bunu bir ritüelmişcesine Boğaz’da yapma kültürü sadece bize mi ait?
Siz de kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olduğunu düşünüyor, güne demli çayınız, beyaz peyniriniz, kızarmış ekmek hatta mümkünse simit olmadan başlayamıyor musunuz? O zaman koyun demli bir çay da Dünya’daki diğer kahvaltı kültürleri neymiş öğrenelim, en iyisi bizde mi karar verelim.
Yunanistan, Kahve – Sigara
‘Kahvaltıda ne alırsınız?’ komşumuz Yunanistan’da pek sık duyabileceğiniz bir soru değil. Tipik bir Yunan kahvaltısı deneyimi ararsanız etrafınıza bakın, kahvesini yudumlarken sigarasını yakmak üzere olan birisini mutlaka göreceksiniz. Evet Yunan kahvaltısı = Kahve (çoğu zaman soğuk frappe) ve yanında sigara demek. Hal böyle olunca Yunanistan’ın günde 21.7 dal sigarayla Kıbrıs’tan sonra (!) Avrupa ikincisi olmasına şaşırmamak lazım. Olsun üzülmeyin, Yunanistan gerçek ziyafet öğle saatlerinde başlar ve gece yarısı son Ouzo’lar yudumlanana kadar devam eder.
Mısır, Ful olmadan asla!
Siz de kahvaltı etmeden evden çıkmayanlardansanız Mısırlıların kahvaltı alışkanlıkları size biraz tuhaf gelebilir. Çünkü Mısırlılar sabah kahvaltılarını yapmak için saat 10:00’da verilen kahvaltı molalarını bekliyorlar. İşten çıkıp sokaklarda sıkça göreceğiniz seyyar ful tezgahlarından ful alıp yiyor ve öyle işe dönüyorlar. Merak edenler için ful, bakla, zeytinyağı, tercihe göre soğan ve bol kimyondan yapılır, çoğu zamanda yanında kızarmış yumurta ile yenir. Biz Mısır gezimiz sırasında denedik ve bayıldık, herkese tavsiye ediyoruz. Yanında pita ekmeği ile deneyin enfes oluyor.
Birleşik Krallık, English Breakfast
Daha bu sabah afiyetle yediğimiz İngiliz kahvaltısı, nam-ı diğer Full English Breakfast ise Avrupa’daki en doyum döküm kahvaltılardan biri belki de. İngiltere’de tüm publarda ve restoranlarda servis edilen bu leziz kahvaltıda yok yok: kızarmış tost ekmeği, yumurta, mantar, fırında fasulye, yarım domates, sosis, black pudding adı verilen ve ‘kanlı sosis’ olarak da bilinen domuzun kanı ve yulaf ezmesinden yapılan sosis türü ve yanında da olmazsa olmaz çay. Böylesine bir kahvaltı sonrası İngiltere’de bir başka pazar alışkanlığı olan Sunday Roast’a yer kalıyor mu derseniz, bugün bizim kalmıştı 🙂
İran, Sobhāneh
Sobhāneh adı verilen İran kahvaltısının başrol oyuncusu kuşkusuz Pers çayı. Çay yaprakları ve tatlı bir aroma veren gül yapraklarıyla demlenen Pers çayı mutlaka şeffaf cam bardaklarda servis edilir, demi kişinin arzusuna göre ayarlanır. Servis başlamadan bir yudum çay bardağa dökülür ve ardından demliğe geri boşaltılır. Böylece çay bardağı ısıtılmış olur ve çay servisi başlar. Kültürü gibi kahvaltısı da zengin olan İran’da naan adı verilen düz ekmekler, Tebriz beyaz peyniri ve reçel mutlaka tüketilir. Peki kelle paçanın kışın İran kahvaltılarında yerini kale pacha olarak aldığını biliyor muydunuz?
Türkiye, Türk kahvaltısı
English Breakfast olur da Türk işi kahvaltı olmaz mı? Demli çayıyla, sıcak simidiyle, tam yağlı Ezine peyniri, sele zeytini ve menemeniyle çok da güzel olur. Mutfağı bu kadar zengin olan ülkemizin dört bir köşesinde kahvaltı da ayrı bir keyif: Antep’te Beyran, Ege’de otlu gözleme, Van’da murtağa, kavut bunlardan sadece birkaçı. Peki kahvaltı isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Kahvaltı biter bitmez aradığımız Türk kahvesinden. Evet yanlış duymadınız, kahvaltı ‘kahveden önce yenen’ anlamına gelen kahve altı kelimesinden türemiştir.
Kaynak: http://www.tale.company/blog/2014/11/3/kahvaltisi-turklerden-daha-iddiali-4-millet