Günün yemek yediğimiz saati sağlığımız için çok önemlidir

0
153

UOC tarafından yürütülen bir araştırma, saat 17.00’den sonra kalori alımımızın %45’inden fazlasını yemenin glikoz seviyelerini değiştirdiğini ve sağlık için ciddi sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.

UOC tarafından yürütülen bir araştırma, saat 17.00’den sonra kalori alımımızın yüzde 45’inden fazlasını yemenin glikoz seviyelerini değiştirdiğini ve sağlık için ciddi sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.

Akşam 5’ten sonraya dikkat…

İnsanlar her zaman hafif ve erken bir akşam yemeği yemenin daha iyi olduğunu söyleseler de, Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ve Columbia Üniversitesi  tarafından yapılan bir araştırma bu argüman için bilimsel temel sağlamıştır. Nutrition & Diabetes dergisi tarafından açık erişim formatında yayınlanan bir araştırmaya  göre, akşam 5’ten sonra günlük kalori alımımızın %45’inden fazlasını tüketmek, bireyin ağırlığı ve vücut yağı ne olursa olsun, bunun sağlık için zararlı sonuçları olan glikoz seviyelerinde bir artışla ilişkilidir.

Çalışma, Columbia Üniversitesi’nin New York’taki Irving Tıp Merkezi’nde gerçekleştirildi ve doktora sonrası araştırmacı ve UOC Sağlık Bilimleri Fakültesi  üyesi Dr. Diana Diaz Rizzolo tarafından yönetildi.

Díaz Rizzolo, “Yüksek glikoz seviyelerini uzun süreler boyunca korumak, tip 2 diyabete daha yüksek ilerleme riski, yüksek glikoz seviyelerinin kan damarlarına verdiği zarar nedeniyle kardiyovasküler riskte bir artış ve kardiyovasküler ve metabolik hasarı ağırlaştıran artan kronik inflamasyon gibi etkilere sahip olabilir” dedi.

Uzmanlar daha önce günün geç saatlerinde akşam yemeği yemenin ana sonucunun kilo alımı olduğuna inanıyorlardı. Bu, insanlar gündüz saatlerinde yemek yemediğinde açlığı ve tokluğu düzenleyen hormonlar değiştiğinden, insanların geceleri daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketmek gibi daha kötü diyet seçimleri yapma eğiliminde olmasıyla ilişkiliydi.

Çalışmanın önemi, günün yemeklerin yendiği saatinin, gün boyunca tüketilen kalori miktarı ve bireyin ağırlığı ve vücut yağı ne olursa olsun, kendi başına glikoz metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini göstermesi gerçeğinde yatmaktadır. “Günün yemeklerin yendiği saati kendi başına glikoz metabolizması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir”

Geç yiyenlere karşı erken yiyenler

Çalışma, fazla kilolu veya obez olan ve prediyabet veya tip 2 diyabeti olan 50 ila 70 yaşları arasındaki 26 katılımcıyı içeriyordu. Katılımcıların glikoz tolerans seviyeleri karşılaştırıldı ve iki gruba ayrıldı: günlük kalorilerinin çoğunu akşamdan önce tüketen erken yiyenler ve kalorilerinin %45’ini veya daha fazlasını akşam 5’ten sonra tüketen geç yiyenler. İki grup gün boyunca aynı miktarda kalori ve aynı yiyecekleri tüketti, ancak bunu farklı zamanlarda yaptı. Katılımcılar yemeklerini gerçek zamanlı olarak kaydetmek için bir mobil uygulama kullandılar.

Çalışmanın ana bulgusu, geç yiyenlerin kiloları veya diyetlerinin bileşimi ne olursa olsun daha zayıf bir glikoz toleransına sahip olmasıdır. Ayrıca akşamları daha fazla miktarda karbonhidrat ve yağ yeme eğiliminde olduklarını tespit etti.

Obezite, diyabet ve yaşlanma ile ilgili konularda uzman olan Díaz Rizzolo, “vücudun glikozu metabolize etme yeteneğinin geceleri sınırlı olduğunu, çünkü insülin salgısının azaldığını ve beynimizde gün ışığı ve gece saatleriyle koordine edilen merkezi bir saat tarafından belirlenen sirkadiyen ritim nedeniyle hücrelerimizin bu hormona duyarlılığının azaldığını” açıkladı.

Doğru zamanda yemek yemenin önemi

Bu nedenle çalışma, sağlık ve insanların yemeklerini yedikleri günün saati üzerindeki etkileri açısından önemli bir bulgu içermektedir. “Şimdiye kadar, beslenmedeki kişisel kararlar iki ana soruya dayanıyordu: ne kadar yeriz ve hangi yiyecekleri seçeceğiz. Díaz Rizzolo, “Bu çalışmayla kardiyometabolik sağlıkta yeni bir faktör giderek daha önemli hale gelmeye başlıyor: ne zaman yemek yedik” dedi.

Çalışmanın sonuçları göz önüne alındığında ve bunları gereken dikkatle değerlendirerek, konuyu daha iyi anlamak için daha fazla araştırma gerekeceğinden, araştırmacı yiyeceklerin esas olarak gündüz saatlerinde yenmesi gerektiğini ve “gün boyunca en yüksek kalori alımının çay saati ve akşam yemeği yerine kahvaltı ve öğle yemeğinde olması gerektiğini” tavsiye ediyor. Díaz Rizzolo ayrıca özellikle geceleri ultra işlenmiş ürünler, fast food ve karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler yemekten kaçınmanızı tavsiye ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here