AB, kahvaltılık ürünler için yeni kriterler getiriyor

0
254

AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu müzakerecileri, tüketicilerin bal, reçeller, meyve suları ve süt tozu ile ilgili bilgilendirme gerekliliklerini iyileştirmeye yönelik düzenleme üzerinde geçici anlaşmaya vardı. “Kahvaltı Yönergeleri” olarak adlandırılan dört yönetmelik tasarısı, bazı gıda maddelerinin bileşimi, etiketlenmesi ve isimlendirilmesi ile ilgili düzenlemeler içeriyor.

Belçika’nın dönem başkanlığını yaptığı AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu müzakerecilerinin, “Kahvaltı Yönergeleri” olarak bilinen yönetmelik tasarıları konusunda geçici bir anlaşmaya vardıkları bildirildi. Müzakerecilerin yönerge tasarıları üzerindeki teknik görüşmelerinin devam edeceği belirtildi.

AB’de yeni kahvaltı direktifleri

Bal, reçeller, meyve suları ve süt tozu için tüketici bilgilendirme gerekliliklerini iyileştirmek amacıyla varılan anlaşma, ‘kahvaltı direktiflerinden’ dördünü kapsıyor ve resmi olarak kabul edildiğinde belirli gıda maddelerinin bileşimi, etiketlenmesi ve isimlendirilmesiyle ilgili kuralları güncelleyecek.

Güncellenen direktifler, daha sağlıklı beslenmeye geçişi teşvik etmeyi, tüketicilerin bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmayı ve ürünlerin menşei konusunda şeffaflığı sağlamayı amaçlıyor.

Düzenlemelerin kapsamı

• Bal: Menşe ülkelerin etiket üzerinde katkı içindeki ağırlıklarına göre sıralı olarak yer alması ve karışımdaki paylarının yüzdesinin belirtilmesi gerekiyor. Karışım ağırlığının %50’sinden fazlasını temsil etmeleri koşuluyla, yüzdelik oranın etiket üzerinde belirtilmesi zorunluluğunun yalnızca en fazla oranı içerenler için geçerli olacağına AB ülkesi tarafından karar verilebiliyor. 30 gramın altındaki paketlerde menşe ülke adları iki harfli ISO koduyla değiştirilebiliyor.

• Meyve suları: Azaltılmış şekerli ürünlere yönelik artan talebi yansıtmak için, geçici olarak kabul edilen metin, aynı zamanda üç yeni kategorinin eklenmesini de öngörüyor: ‘azaltılmış şekerli meyve suyu’, ‘konsantreden azaltılmış şekerli meyve suyu’ ve ‘konsantre azaltılmış şekerli meyve suyu’ . Ayrıca işletmecilerin ‘meyve suları yalnızca doğal şeker içerir’ etiketini kullanmalarına izin verilecek. Bu, tüketicilerin tükettikleri ürünler hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarını sağlayacak.

• Reçeller: Reçel ve ekstra reçel (extra jam) olarak adlandırılan ürünlerde asgari meyve içeriği miktarının artırılması gerekliliği getiriliyor. Reçellerde kg başına 450 gr meyve, ekstra reçellerde kg başına 500 gr meyve kullanılması gerekiyor. Ürün içeriğindeki meyve miktarının artırılması sayesinde hazırlanış sırasında eklenen şeker katkısının azalmasının sağlanacağı belirtiliyor.

• Süt tozu: Laktoz içermeyen süt tozu ürünleri üretimine yönelik metotların kullanılmasına izin veriliyor.

“Gıda sahtekarlığı ile mücadeleye yardımcı olacak”

Belçika Başbakan Yardımcısı David Clarinval, söz konusu düzenlemelere ilişkin, “Pazarlama standartları tükettiğimiz gıdanın yüksek kalitede olmasını sağlar. Revize edilen bu standartlarla ilgili bugün ulaştığımız anlaşma, tüketicilerin tükettikleri gıda konusunda bilinçli seçimler yapmalarını sağlayacak ve gıda sahtekarlığıyla mücadeleye yardımcı olacak” değerlendirmesini yaptı.

https://www.gidahatti.com/haber/19126665/ab-kahvaltilik-urunler-icin-yeni-kriterler-getiriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here