Yeniden değerlendirilen bir araştırma, antik tahıl tüketiminin tip 2 diyabeti olan kişiler için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesiyle ilişkilendirildiğini öne sürüyor. Yulaf gibi antik tahıllar, kan şekeri ve kolesterolü yönetmeye yardımcı olabilecek beslenme lifi ve fitokimyasallar bakımından zengindir. Uzmanlar, en fazla faydayı sağlamak için dengeli bir diyetin bir parçası olarak az işlenmiş tahılları içermeyi öneriyorlar. Antik tahılların diyabetli kişilerin beslenme düzenlerindeki potansiyel faydalarını vurgulayan yeni bir çalışma.
Genetik değişikliğin olmaması ve yararlı fitokimyasalların ve liflerin daha yüksek seviyelerine sahip olmalarıyla bilinen antik tahıllar, diyabet tedavisinde umut vadeden bir alan sunabilir.
Bu sistematik inceleme ve meta-analizde araştırmacılar, diyabet yönetiminde çeşitli antik tahıl türlerinin etkinliğini değerlendirdiler.
İnceleme, 29 randomize kontrollü çalışmayı içeriyordu, bunlardan 13’ü meta-analiz edilmişti.
Çalışmalar toplamda 1,809 katılımcıyı içeriyordu, bunların biraz daha yüksek bir oranı erkeklerden oluşuyordu (%55.2) ve ortanca yaşları yaklaşık 56 idi. Katılımcıların çoğunluğu tip 2 diyabetliydi, sadece bir çalışma tip 1 diyabetli bireyleri içeriyordu.
Ortalama olarak, katılımcılar diyabetle yaklaşık 14 yıldır yaşıyorlardı, çoğu durumunu oral ilaçlar veya oral ilaçlar ve insülin enjeksiyonlarının bir kombinasyonu ile yönetiyordu.
İncelenen tüm çalışmalar, vücut ağırlığı, kan şekeri ve kolesterol gibi kardiyovasküler risk faktörlerine baktı, fakat diğer önemli diyabet yönetimi yönlerine, hastaların memnuniyeti, genel refah ve antik tahılların diyabet tedavisindeki maliyet-etkinliği gibi konulara değinmediler.
Analize dahil edilen çalışmalar, genellikle yulaf, esmer pirinç, karabuğday veya chia tohumlarının diyabet üzerindeki etkilerini incelemişlerdi. Önemli bir not olarak, çalışmaların yalnızca bir kısmı (%24) araştırmalarında tam, işlenmemiş tahıllar kullandı.
Araştırmacılar, çalışmaların çeşitli verilerini bir araya getirerek ve analiz ederek antik tahılların diyabet sağlık sonuçları üzerindeki tutarlı eğilimleri belirlediler.
Antik tahıllar açlık kan glukoz seviyelerini iyileştirir Kapsamlı analizde, çalışmaların büyük çoğunluğu (%96.5) antik tahıl tüketiminin çeşitli diyabet işaretleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu öne sürdü, bunlar arasında insülin seviyeleri, hemoglobin A1c, açlık kan glukozu ve kolesterol seviyeleri bulunmaktadır.
İncelenen antik tahıllar arasında, yulaf, tip 2 diyabetli bireylerde kolesterol ve açlık kan glukoz seviyelerini önemli ölçüde iyileştirmek için potansiyel gösteren, önceki araştırmalarca desteklenen bir tahıl olarak öne çıktı.
Esmer pirinç de özellikle HbA1c ve vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinde olumlu etkiler gösterdi, ancak diğer kan şekeri ve kolesterol işaretlerinde değil, bu da çalışma yazarlarına göre önceki araştırmalarla kısmen uyumlu.
Ayrıca, milletlerin vücut ağırlığı üzerinde belirgin bir etkisi olduğu, ancak çalışmalarda potansiyel karıştırıcı faktörler nedeniyle bu bulgunun dikkatle yorumlanması gerektiğini belirtildi.
Öte yandan, sağlık faydaları bilinen chia tohumları, bu meta-analizde diyabet işaretlerinde önemli bir etki göstermedi, muhtemelen dahil olan küçük örnek boyutları nedeniyle.
Çalışma, antik tahılların tip 2 diyabetli kişilere fayda sağlayabileceğini ancak sonuçların çalışmaların değişkenliği nedeniyle tamamen güvenilir olmayabileceğini buldu. Yazarlar, diyabet yönetimi için antik tahıllar üzerine daha standart, derinlemesine araştırmalar yapılmasını talep ediyorlar.
Antik tahıllar metabolik sağlığı artırır Medical News Today, çalışmaya dahil olmayan endokrinoloji, diyabet ve metabolizma alanlarında uzmanlaşmış ve 9amHealth’in baş tıbbi görevlisi olan Avantika Waring, MD ve Eliza Whitaker, Diyette Danışmanlık’ın kayıtlı bir diyetisyeni ve tıbbi beslenme danışmanı ile antik tahılların diyabet sağlık sonuçlarını nasıl iyileştirebileceğine dair konuştu.
Waring şunları açıkladı:
“Tam, antik tahıllarda çeşitli fitokimyasallar bulunmaktadır, bunlar arasında flavonoidler ve fenolik asitler (antioksidan, anti-enflamatuar özellikler) ve fitosteroller (kalp sağlığı ve lipid profili geliştirmek) vardır, bunlar genel metabolik sağlığı iyileştirebilir ve tip 2 diyabette kan glukozu ve kolesterol yönetimini iyileştirebilir.”
Ayrıca “işlenmemiş tam tahılın dışında kalın, sağlıklı bir yulaf tabakası yavaşça parçalanır ve bu da kan şekeri düzeylerindeki ani artışları önler, bu da diyabet yönetimini iyileştirebilir” diye ekledi.
Çalışmada yer alan bulguların arkasındaki mekanizmaları açıklayan Diyette Danışmanlık’tan Eliza Whitaker da Medical News Today’e konuştu.
Oksidatif stresin diyabetin ilerlemesindeki rolüne dikkat çeken ve antik tahıllarda bulunan belirli “fitokimyasalların anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu belirtti, bunlar fitosteroller, lignanlar, flavonoidler ve karotenoidler gibi” dedi.
1960’lardan sonra genellikle yetiştirilen modern tahıl çeşitlerine kıyasla, antik tahıllar daha az genetik değişikliğe uğramış ve genellikle daha üstün besin bileşimi ve tohum kalitesine sahip olduğu bildirilmektedir.
Özellikle, antik tahıllar belirli fitokimyasallar ve beslenme lifi açısından daha yüksek seviyelere sahip olma eğilimindedir, bu da insülin duyarlılığı, glukoz metabolizması ve genel kan şekeri kontrolü ile ilişkili potansiyel sağlık faydaları ile ilişkilendirilmiştir.
Ancak, antik ve modern tahılların diyabet sağlık sonuçları üzerindeki etkilerini doğrudan karşılaştıran araştırmalar sınırlıdır. Her iki tür de besin bileşimlerini ve potansiyel faydalarını korumak için az işlenmiş formlarda tüketilebilir.
Diyabeti olan kişiler antik tahılları daha fazla tüketmeli mi? Waring ve Whitaker, antik tahılların çoğu tip 2 diyabetli kişiler için güvenli ve muhtemelen faydalı olduğunu, düzenli porsiyonlarda ve dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketilmesini öneriyorlar.
Waring, “Tip 1 diyabetli kişilerin de antik tahılları tüketebileceğini ve karbonhidrat tükettiğinde kan şekerinde artış meydana geldiğinde insülinlerini ayarlamak için sağlık uzmanları ile çalışabileceklerini” ekledi.
Ancak, her iki uzman da muhtemelen aynı faydaları sağlamayacak olan ekmek, makarna veya tahıl gibi daha işlenmiş tahıllar yerine yulaf ve chia tohumları gibi az işlenmiş tahılların tercih edilmesini kesinlikle öneriyorlar.
Waring, “Hangi tür yiyecekleri tercih ettiğinizden bağımsız olarak, tabağın yarısını yeşil sebzelerle, çeyreklik kısmını sağlıklı proteinle (fasulye veya tofu gibi bitki bazlı olabilir) ve çeyreklik kısmını tam tahıllarla doldurmanın dengeli bir yaklaşım olduğunu” söyledi.
Diyabeti olan kişilerin, kan şekeri yönetimi için karbonhidrat açısından daha yüksek olan antik tahılların mı yoksa düşük karbonhidratlı bir diyetin mi tercih edilmesi gerektiği sorulduğunda, Waring şu sonuca vardı:
“Antik tahıllar ve herhangi bir tam tahıl, diyabetli bir kişide kan şekeri seviyelerini artırabilir, ancak özellikle yüksek lif seviyeleri, özellikle bir yemek parçası olarak sağlıklı yağlarla birlikte eşleştirildiğinde kan şekeri artışlarını en aza indirmeye yardımcı olur. Düşük karbonhidratlı diyetler, kan şekeri seviyelerini tutarlı bir şekilde düşük tutmanın bir yolu olabilir, ancak bunlar genellikle uzun vadede sürdürülebilir değildir ve diyetten tahılları çıkardığınızda, kalp sağlığını ve uzun ömre katkıda bulunacağını bildiğimiz lif, fitokimyasallar ve bitkisel yağları kaçırırsınız.”