Roka hakkında bilinmesi gerekenler

0
367

Roka, Akdeniz bölgesinde ortaya çıkan kendine özgü tadı olan bir yeşil yapraklı sebzedir. Aynı zamanda rucola, salata rokası ve İtalyan teresi olarak da bilinir. Roka, Brassica veya Cruciferous ailesinin bir üyesidir. Bu sınıflandırma, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve brokoli gibi çoğunlukla turpgillerden sebzeleri içerir.

Rokanın faydaları nelerdir?

Rokanın popülaritesi, tadı kadar sağlık yararları ile de ilgilidir. Roka özellikle kanserle savaşan maddeler açısından yüksektir.

Bu lezzetli yeşil, lif ve fitokimyasallar açısından yüksek, besleyici açıdan yoğun bir besindir. Roka şeker, kalori, karbonhidrat ve yağ bakımından düşüktür. Birkaç hayati besin maddesinde yüksektir. Bunlar şunları içerir:

  • Kanın normal şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olan kalsiyum . Kemik sağlığı, diş sağlığı, kas fonksiyonu ve sinir fonksiyonu için de gereklidir.
  • Potasyum , kalp ve sinir fonksiyonu için hayati önem taşıyan bir mineral ve bir elektrolit. Ayrıca kasların normal şekilde kasılmasına yardımcı olur. Potasyum, sodyumun olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalı olabilir.
  • Folat , bir B vitamini. DNA ve diğer genetik materyallerin üretimini desteklemeye yardımcı olur. Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için özellikle önemlidir. Gebe kadınlarda folat eksikliği , bir nöral tüp defekti olan spina bifidaya yol açabilir.
  • C vitamini , bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, doku sağlığı ve besinlerden alınan demirin emilimi için önemlidir.
  • Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini . Varfarin (Coumadin) gibi reçeteli bir kan sulandırıcıya ihtiyacınız varsa, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeden önce K vitamini alımınızı doktorunuzla görüşün.
  • A Vitamini , yağda çözünür. A vitamini, bağışıklık fonksiyonunu, hücre büyümesini, gece görüşünü ve genel göz sağlığını destekleyen güçlü bir antioksidandır. Ayrıca böbrek, akciğer ve kalp fonksiyonunun korunmasına yardımcı olmak için çalışır.

Roka ve diğer yeşillikler

Tadı daha hafif olan salata yeşilliklerinin aksine, rokanın oldukça belirgin ve biberli çıtır çıtırlığı, salatalara ve diğer soğuk yemeklere zarafet katar. Maydanoz gibi, ağız ekşimesiyle savaşmak için çiğnenebilir .

Roka, çoğu marul ve bitki türüne ek olarak veya bunların yerine kullanılabilir. Aynı zamanda kendine özgü bir yaprak şekline sahiptir. Roka’nın çiçekleri, tohumları ve yaprakları yenilebilir.

Nasıl tüketilir?

Roka çiğ olarak lezzetlidir ve pizza, nachos, sandviç ve dürümler için sağlıklı bir ek malzeme olarak kullanılabilir.

Sızma zeytinyağı, tuz ve karabiberden başka bir şey içermeyen garnitür olarak servis edilebilir.

Aynı zamanda daha önemli salata tarifleri için mükemmel bir temel oluşturur. Protein dolu, düşük kalorili bir yemek için rokaya çeri domates, ızgara tavuk ve ceviz eklemeyi deneyin.

Rokanın yaprak şekli ve tadı da onu narenciye ve meyve salatalarının ilginç bir tamamlayıcısı yapar.

Roka, fesleğene alternatif olarak sıcak veya soğuk pesto yapmak için kullanılabilir. Bu tarifte roka, parmesan ve çam fıstığı kullanır.

Roka pişirildiğinde acı etkisinin bir kısmını kaybeder ve tadı daha yumuşak hale gelir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here