Yeni araştırmaya göre, probiyotikler ruh sağlığı tedavilerinin etkinliğine yardımcı olabilir.
Yeni araştırmalar, majör depresif bozukluğu olan ve standart antidepresan ilaçlarla birlikte probiyotik takviyeleri alan kişilerde semptomların azaldığını göstermiştir. Bulgular, probiyotik takviyesinin, tamamlayıcı bir tedavi olarak depresyonu olan yetişkinlere yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Uzmanlar, kişinin diyetine yoğurt, kefir, miso ve tempeh gibi probiyotik açısından zengin gıdaların dahil edilmesini önermektedir.
Antidepresanlar tipik olarak majör depresif bozukluğu olan kişiler için ilk tedavi yöntemidir.
Araştırmacılar, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi – özellikle probiyotik takviyesi – ile bunun ruh sağlığı üzerindeki etkisi arasındaki bağlantıyı araştırmak istediler.
Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeğinde (HAMD-17) 13’ten yüksek puan alan majör depresif bozukluk tanısı konan 50 ayakta hastayı incelediler. Çalışma boyunca, katılımcılar altı hafta veya daha uzun süre antidepresan aldı ve değişiklik yapmamaları talimatı verildi.
Bu çalışmada, reçeteli antidepresanlara yanıt vermeyen majör depresif bozukluğu olan 49 yetişkine 14-suş karışımı probiyotik takviyesi veya aynı plasebo verildi. Yirmi dört katılımcı probiyotiği aldı.
Çalışma süresince her iki grup da semptomlarında düzelme gösterirken, dördüncü haftadan itibaren probiyotik grubunda daha fazla düzelme gözlendi.
King’s College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nden çalışmanın baş yazarı Dr. Nikolova , “Özellikle ilginç bir bulgu, depresyonda probiyotiklerle ilgili çalışmalarda nadiren keşfedilen kaygı puanlarındaki değişiklikti” dedi.
“Bu çalışma, şu anda antidepresan alan depresyonlu yetişkinlerde hem probiyotiklerin iyi tolere edilebilirliğini hem de ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini gösteren Batı popülasyonundaki ilk denemelerden biridir.” — Dr. Viktoriya Nikolova
Umut verici sonuçlar, daha büyük bir takip denemesinin planlanmasıyla sonuçlandı.
Nikolova, “Bu denemede görülen heyecan verici sonuçlar göz önüne alındığında, çalışmanın kıdemli araştırmacısı Profesör Stone tarafından şu anda daha büyük bir takip denemesi planlanıyor, ancak bu henüz doğrulanmadı” diye ekledi.
Bağırsak sağlığı ruh sağlığını nasıl etkiler?
Bridgeport Hastanesi’nde gastroenterolog ve Yale Tıp Fakültesi’nde sindirim hastalıkları profesörü olan Dr. çalışmak.
“İnsan vücudunun, çoğu bağırsakta yaşayan trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yaptığını biliyoruz; bu mikroorganizmaların sindirimi, metabolizmayı ve iltihaplanmayı etkilediğini biliyoruz; ve beyin ile sindirim sisteminin, topluca bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılan nöral ve hormonal sinyaller aracılığıyla iletişim kurduğunu biliyoruz” diye açıkladı.
Yine de akıl sağlığının biyolojik karmaşıklıkları ve bağırsak mikrobiyomu hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğunu belirtmek önemlidir.
“İnsan beyni ve bağırsak mikrobiyomu, en karmaşık biyolojik sistemlerden ikisidir. Lerner, “Muhtemelen aynı anda, birden çok şekilde birbirlerini etkiledikleri neredeyse kesindir” dedi.
Araştırma, probiyotik takviyesinin bağırsak ve beyin etkileşimlerini değiştirmek için etkili bir tedavi yöntemi olabileceği fikrini desteklemektedir.
Kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve sağlık araştırma uzmanı olan Kelsey Costa , “Bağırsak-beyin ekseni, bağırsak mikrobiyotası ile nöroendokrin-bağışıklık yolları arasında bir ilişki öneren bir kavramdır” dedi .
“Gelişmekte olan araştırmalar, bu bağlantının, mikrobiyotanın ürettiği hormonlar, bağışıklık sistemi ve metabolik substratlar gibi bir dizi fizyolojik ve biyokimyasal yolla kolaylaştırıldığını öne sürüyor” dedi.
Probiyotikler depresyona nasıl yardımcı olur?
Lerner, probiyotik takviyelerin depresyona nasıl yardımcı olabileceğinin mekanizmasının hala bilinmediğini söyledi.
“Muhtemel mekanizmalar, ruh halini etkileyebilen nörotransmiterlerin üretimini ve sitokinler adı verilen proinflamatuar sinyal moleküllerinin aşağı regülasyonunu içerir” dedi.
Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun olumlu fiziksel etkileri, daha sağlıklı bir zihinsel duruma kadar uzanabilir.
“Probiyotik takviyeleri, mikrobiyota türlerini iyileştirip yeniden dağıtarak, bağırsak bariyeri bütünlüğünü koruyarak ve oksidatif stresi ve iltihabı azaltarak MDB semptomlarını azaltabilir . Costa, bu faydaların olumlu davranış, ruh hali, uyku, iştah ve biliş değişikliklerine kadar uzanarak genel ruh sağlığını iyileştirebileceğini söyledi.
“Bu çalışma, bağırsak mikrobiyomu ile ruh sağlığı arasındaki bağlantıya dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor ve probiyotiklerin ruh sağlığını desteklemek için nasıl kullanılabileceğini anlamada önemli bir adım.” — Dr. Viktoriya Nikolova,
Tüm probiyotikler eşit değildir
Bu çalışmanın en büyük kısıtlılığı, küçük örneklem büyüklüğü idi.
“Bu özel çalışma, her kolda yalnızca 25 katılımcıyla oldukça küçüktü. Ayrıca, tüm katılımcılar probiyotiklere ek olarak antidepresanlar aldı. Bulguların daha büyük bir çalışmada geçerli olup olmayacağı veya bir antidepresan yokluğunda probiyotiklerin olumlu bir etkisi olup olmayacağı bilinmiyor” dedi Dr. Lerner.
Ek olarak, tüm probiyotikler aynı değildir.
Dr. Lerner, “Farklı türler ve suşların vücudu farklı şekillerde etkilemesi muhtemeldir” diye ekledi.
“Hastalara nasıl davrandığımızı değiştirmesi gereken çalışmalar var ve daha fazla araştırmayı teşvik etmesi gereken çalışmalar var. Bu, daha fazla araştırmaya yol açması gereken çalışmalardan biridir. Kısacası, depresyonlu insanlar profesyonel yardım almaya ve probiyotiklerle kendi kendine tedavi etmemeye teşvik edilmelidir” dedi.
En iyi probiyotik gıda kaynakları
İnsanların daha iyi bağırsak sağlığına yardımcı olmak için diyetlerine dahil edebilecekleri çok sayıda probiyotik açısından zengin gıda vardır.
Yoğurt, lahana turşusu, miso, tempeh ve kefir gibi doğal olarak probiyotik açısından zengin gıdalardır. İyi prebiyotik kaynakları (faydalı bakterilerin büyümesini destekleyen yüksek lifli gıdalar) arasında tam tahıllar, elmalar , muzlar , soğanlar , sarımsaklar , kuşkonmazlar ve enginarlar yer alır.
Probiyotik alımını artırmak için şu besinleri tüketebilirsiniz:
Yoğurt: Yoğurtlar, süt ve süt dışı çeşitler arasında en popüler probiyotik kaynaklarından biridir. Yoğurt, diyetinize probiyotik eklemenin kolay ve kullanışlı bir yoludur.
Diğer süt ürünleri: Kültürlü ayran, peynir ve kefir gibi diğer fermente süt ürünleri de yaygın probiyotik kaynaklarıdır.
Süt ürünü olmayan yiyecekler: Mükemmel süt ürünü olmayan seçenekler arasında miso, tempeh, lahana turşusu, kimchi , natto ve turşu gibi probiyotik açısından zengin yiyecekler bulunur . Fermente tahıllar, baklagiller , mısır, inci darı ve sorgumda da probiyotik türleri bulabilirsiniz .
Kombucha, maya ve bakterilerle fermente edilmiş çaydan yapılan probiyotik açısından zengin popüler bir içecektir. Hindistan cevizi kefiri gibi diğer süt ürünü olmayan fermente içecekler daha yaygın olarak bulunur hale geliyor.