Pamuk tohumu yağı sağlıklı mı?

0
113

Pamuk tohumu yağı, pamuk bitkilerinin tohumlarından elde edilen yaygın olarak kullanılan bir bitkisel yağdır. Bütün bir pamuk tohumu yaklaşık yüzde 15 ila 20 oranında yağ içerir.

Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı, gossipol adı verilen bir toksin içerir. Bu doğal olarak oluşan toksin, işlenmemiş yağa sarı rengini verir ve bitkiyi böceklerden korur. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı bazen böcek ilacı olarak kullanılır.

Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede kullanılır ve ayrıca belirli cilt rahatsızlıkları ve rahatsızlıkları için evde çare olarak kullanılır. Bu yağ, LDL’yi (“kötü” kolesterol) düşürmeye ve HDL’yi (“iyi” kolesterol) artırmaya yardımcı olabilecek çoklu doymamış yağ bakımından yüksektir.

Aynı zamanda, kolesterol üzerinde ters etkiye sahip olan ve kalp hastalığı riskini artırabilen doymuş yağ içerir .

Bir çorba kaşığı (14 gram) pamuk tohumu yağı şunları içerir:7 gram doymamış yağ ve 3,5 gram doymuş yağ.

Pamuk tohumu yağı kullanımları

Pamuk tohumu yağı, raf ömrünü uzatma özelliğinden dolayı işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ürünlerden bazıları şunlardır:

Patates cipsi
Kurabiye ve kraker
Margarin
Mayonez
Salata sosu

Pamuk tohumu yağı da pişirme için popüler bir malzemedir. Nemli ve çiğnenebilir unlu mamuller yapmak için katı yağ indeksi sağlar. Ayrıca krema ve çırpılmış soslarda kremsi bir kıvam elde edilmesine yardımcı olur.

Pamuk tohumu yağı, birçok fast food zinciri tarafından derin kızartma için de kullanılır çünkü gıdaların lezzetini maskelemek yerine arttırır. Ayrıca diğer bitkisel yağlardan daha ucuzdur.

Bazı işlenmiş gıdalar, kısmen hidrojene yağlar veya trans yağlar içerebilir. Bu bileşenlerin alımını sınırlayabilmeniz için her zaman paketlenmiş gıdaların üzerindeki etiketi okuyun.

Pamuk tohumu yağının da birçok gıda dışı kullanımı vardır. 1800’lerde pamuk tohumu yağı öncelikle kandillerde ve mum yapımında kullanılıyordu. Günümüzde böcek ilaçlarında, çamaşır deterjanlarında ve kozmetiklerde kullanılmaktadır.

Cilt için pamuk tohumu yağı

Bu, tartışmalı kabul edilmeyen pamuk tohumu yağı için bir kullanımdır. Pamuk tohumu yağı, cildiniz için birçok faydası olan yüksek konsantrasyonlarda E vitamini, yağ asitleri ve antioksidanlar içerir:

Nemlendirici
Yaşlanma karşıtı
Anti-inflamatuar özellikler

Bazı yağ asitleri cildinizin geçirgenliğini arttırır. Bu, cildinizin daha iyi sonuçlar için diğer bileşenleri daha iyi emmesini sağlar.

Pamuk çekirdeği yağındaki yağ asitlerinden biri olan linoleik asit, cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Ayrıca kepek önleyici şampuanlarda ve güneş sonrası kremlerde de antiinflamatuar özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.

Pamuk tohumu yağına alerjisi olması mümkündür. Cildinize kuruş büyüklüğünde bir miktar yağ koyun ve ovun. 24 saat içinde herhangi bir reaksiyon olmazsa, kullanabilmeniz gerekir.

Pamuk tohumu yağı faydaları

Düzinelerce kanıtlanmamış fayda iddiası var. İddialardan bazıları tamamen anekdot niteliğindedir, ancak diğerlerini destekleyecek kanıtlar vardır.

Ancak bunlar ön çalışmalardır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Henüz, diğer yemeklik yağlarınızı pamuk tohumu yağı ile değiştirmek için bilim destekli bir sebep yok.

Antikanser etkileri

Gossypol, rafine edilmemiş pamuk tohumu yağında bulunan toksik bir bileşiktir. Antikanser etkileri yıllardır araştırılıyor ve araştırmalar devam ediyor. Gossypol, rafine etme işlemi sırasında pamuk tohumu yağından çıkarılır, bu nedenle yemeklik yağda kalan miktar neredeyse hiç yoktur.

İnsan deneyleri, gastroözofageal karsinom da dahil olmak üzere belirli kanserlerin ilerlemesini yavaşlatmak için potansiyel faydalar önermiştir.

Enflamasyonu düşürür

Bazı hayvan araştırmalarında pamuk tohumu yağının iltihaplanmayı azaltabileceğini öne sürdü. Spesifik olarak, pamuk tohumu yağı enjekte edilen fareler, inme benzeri bir beyin hasarından sonra daha düşük inflamasyon belirteçlerine sahipti .

İnsanlarda, tekli doymamış yağlar açısından yüksek diyetlerin iltihaplanmayı azaltabileceğine dair pek çok kanıt vardır . Tekli doymamış yağlar açısından yüksek bir Akdeniz diyeti yiyen kişilerin kanlarında önemli ölçüde daha düşük inflamatuar kimyasallara sahip olduğu bulunmuştur.

Enflamasyon, kalp hastalığı da dahil olmak üzere kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, pamuk tohumu yağı yalnızca yüzde 18 tekli doymamış yağ içerir. Arthritis Foundation , aşağıdakiler de dahil olmak üzere, anti-inflamatuar özelliklere sahip diğer yağları önermektedir:

Üzüm çekirdeği yağı
Kanola yağı
Avokado yağı
Ceviz yağı

Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır

Enflamasyonu azaltmanın yanı sıra, pamuk tohumu yağındaki doymamış yağlar LDL’nizi düşürmeye ve HDL’nizi artırmaya yardımcı olabilir. Bu, kan basıncını iyileştirebilir ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir.

2018’de yapılan küçük bir çalışmada, sağlıklı erkeklerin 5 gün boyunca pamuk tohumu yağı açısından zengin bir diyet uyguladıktan sonra daha düşük kolesterol ve trigliserit seviyelerine sahip olduğu görüldü.

Bununla birlikte, pamuk tohumu yağı, diğer bitkisel yağlardan daha yüksek doymuş yağ içeriğine sahiptir ve bu da tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Kullanımlarını destekleyen daha fazla kanıt bulunan başka kalp dostu yağlar da mevcuttur.

Yara iyileşmesi

Pamuk tohumu yağı, daha hızlı yara iyileşmesi de dahil olmak üzere cilt için birçok kanıtlanmış faydası olan bir antioksidan olan yüksek miktarda E vitamini içerir. E vitamininin ayrıca cilt ülserleri, sedef hastalığı ve diğer cilt rahatsızlıkları ve yaralanmaları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

Bu, pamuk tohumu yağının benzer etkilere sahip olabileceğini düşündürür, ancak daha güçlü E vitamini kaynakları bulabilirsiniz.

Saç uzaması

Araştırmalar, bazı bitki yağlarının saçınızın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Yağlar şu şekilde çalışır:

Nemlendirici saç
Protein kaybını önleme
Şekillendirmeye ve çevresel hasara karşı koruma
Sağlıklı saçların kırılma olasılığı daha düşüktür, bu da saçınızı büyütmenize yardımcı olabilir.

Bu, pamuk tohumu yağı için geçerli olsa da, özellikle üzerinde hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Pamuk tohumu yağı tehlikeleri

Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı, gossipol adı verilen bir toksin içerir. Gossypol’ün aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok olumsuz yan etkisi olduğu bulunmuştur:

Kısırlık ve azaltılmış sperm sayısı ve hareketliliği
Erken embriyo gelişimi de dahil olmak üzere gebelik sorunları
Karaciğer hasarı
Solunum zorluğu
İştah kaybı

Bununla birlikte, yemek pişirmek için pamuk tohumu yağı rafine edilir. Rafine etme işlemi, gossypol toksinini ortadan kaldırır.

Pamuk tohumu yağı alerjileri

Pamuk tohumu yağı alerjileri nadirdir, ancak mümkündür.

Alerji kliniklerine başvuran hastalarla ilgili daha eski araştırmalara dayanarak, değerlendirilenlerin yüzde 1 ila 6’sı pamuk çekirdeği özlerine karşı pozitif bir cilt testi bildirdi.

Pamuk tohumu yağının bazı potansiyel sağlık yararları olabilir. Ancak zeytinyağı ve avokado yağı gibi diğer bitkisel yağların faydalı etkilerini destekleyen çok daha fazla kanıt vardır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here