Latke, Aşkenazi Yahudi mutfağında geleneksel olarak Hanuka kutlamalarında hazırlanan bir tür patatesli krep veya mücverdir. Latkeler patatesin yanı sıra peynir, soğan veya kabak gibi diğer malzemelerle de yapılabilir.
Latke kelimesi Yidişçe latke’den gelir. Bu da Doğu Slav dillerinde “küçük kızarmış krep” anlamına gelen oladka kelimesinin küçültme şeklidir. Oladka ise Yunanca “yağ” anlamına gelen eladion kelimesinden türemiştir
Latkenin kökeni en azından Orta Çağ’a kadar uzanır. O zamanlar peynir (muhtemelen ricotta veya lor peyniri), haşhaş tohumu yağı veya tereyağında kızartılmış ve meyve reçeli ile servis edilen bir çeşit latke vardı. Bu peynirli latkeler 19. yüzyıla kadar Aşkenazi topluluklarında en yaygın latke çeşidiydi. Patatesin doğu Avrupa’ya gelmesiyle birlikte, patatesli latke popüler oldu ve bugün latke denince akla hemen patates gelir.
Latke, Kudüs’teki Yahudi Tapınağı’nda yağın sekiz gün boyunca yetmesi mucizesini anmak için Hanuka’da hazırlanır.
Latkeler geleneksel olarak elma sosu ve ekşi krema ile servis edilir. Kahvaltı için tütsülenmiş somon ve krem peynir veya haşlanmış yumurta ile de sunulabilir.
- 4 büyük patates
- 1 büyük soğan
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- Sıvı yağ (kızartma için)
Yapılışı:
- İlk olarak patatesleri soyun ve ince rendeleyin. Rendelediğiniz patatesleri bir kaba alın.
- Soğanı da rendeleyin veya ince doğrayın ve patateslerin üzerine ekleyin.
- Patates ve soğan karışımını sıkarak fazla suyunu çıkarın. Daha sonra bu karışım bir başka kaba alın.
- Patates ve soğan karışımına yumurtaları, onu, tuzu ve karabiberi ekleyin. İyice karıştırın, böylece ürünler homojen bir şekilde dağılır.
- Geniş bir tavayı ısıtın ve yağı dökün. Yaklaşık olarak 1 yemek kaşığı hamuru tavaya ekleyin ve spatula yardımıyla hafifçe bastırarak yayın. İki tarafı da altın rengi olana kadar pişirin.
- Kızaran latkeleri bir kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını alın.
- Sıcak servis yapın. Latkeleri isteklerinize göre ekstra tuz ve karabiber ile servis yapabilir veya yanında ekşi krema veya elma sosu gibi garnitürlerle sunabilirsiniz. Afiyet olsun!