Glutensiz ekmek tarifi

0
272

Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan iki farklı proteinin suyla birleşmesinden oluşan, hamur işlerine esnek yapı ve kıvamını kazandıran bir proteindir gluten. Glutensiz ekmek ise gluten içermeyen un çeşitleri ile yapılan alternatif bir ekmek çeşidi olarak tanımlanabilir. Doğal yapısı gereği ham maddesinde gluten proteini bulunmayan teff, karabuğday, pirinç, badem unu vb. ürünleri bunlara örnek göstermek mümkün.Çölyak hastalığının gluten tüketimine hiçbir koşulda elvermemesinden dolayı, bu rahatsızlığa sahip kişilerin sadece glutensiz besinlerle beslenmesi gerektiği bilinen bir gerçek… Bununla beraber glutensiz ürünler, verdiği hafiflik hissi ile son zamanlarda çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti haricinde de sıkça tercih ediliyor. Ekmekler ise beslenmedeki temel rolü ve doyuruculuğu sayesinde, glutensiz beslenme konusunda şüphesiz en çok ilgi gören seçenekler oluyor. Glutensiz unlar, hamura esnek ve yumuşak yapı kazandıran gluten proteinini içermediğinden yoğurma aşamasında uzun bir uğraş gerektirebiliyor. Bundan dolayı glutensiz tarifler buğday unlu benzerlerine göre daha sert bir dokuya sahip oluyor.

Malzemeler:
1 adet yumurta
1/2 su bardağı laktozsuz süt
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
4 su bardağı glutensiz un
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı
tuz

Hazırlanışı:
Glutensiz ekmek hamuru için; ılık su ve kuru mayayı karıştırıp mayanın aktive olması için oda sıcaklığında bekletin.
Derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtayı alın. Toz şeker, tuz, laktozsuz süt ve zeytinyağıyla karıştırın.
Elediğiniz glutensiz unu ekleyin. Yavaş yavaş köpürmeye başlayan maya karışımını ekleyip elinizle ya da bir çırpıcı yardımıyla karıştırmaya başlayın. Mayanın aktive olması için hamuru iyice yoğurun.
Hazırladığınız hamuru; zeytinyağıyla yağladığınız, ısıya dayanıklı, dikdörtgen bir kalıba alın. Üzerini hafif nemli ve pamuklu bir bezle örtün. Oda sıcaklığında ya da güneş gören bir yerde 20 dakika kadar bekletin. Fırını yüksek ısıda, önceden ısıtmaya başlayın.
Bu sürenin sonunda mayalanıp kabaran hamurun üzerine keskin bir bıçak yardımıyla bir çizik atın. Arzuya göre üzerine yağlı tohumlar serpiştirin. Fırın içindeki nem dengesini sağlaması adına ısıya dayanıklı bir kaba su doldurup fırının taban kısmına yerleştirin.
Mayalanan glutensiz ekmeği, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarıp kabuk bağlayan ekmeği fırından çıkartın. Hafif terlemesi için üzerine pamuklu bir bez kapatıp dinlendirin.
Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp dilimlediğiniz ekmeği poşette saklayın. Arzuya göre buzdolabında muhafaza edip ısıttıktan sonra dilim dilim tüketin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here