Ev tipi konserve hazırlık ve tüketimine dikkat!

0
818

Yaz mevsimi sonunda konserve hazırlıkları artar. Konservelerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketimine kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat etmemiz gerekiyor, yoksa sağlığımız ciddi tehlikeler ile karşı karşıya kalır.

Konserve besinler ile bulaşan Clostridium botulinum bakterinin toksini ile oluşan zehirlenmelerin nedeni, uygun süre ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan konservelerden kaynaklanır. Dünyada bilinen en güçlü toksinlerden biri olmasından dolayı, ölümle sonuçlanacak rahatsızlıklara yol açacağı bilinir.

Clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için evde hazırlanan konservelerde bir takım konulara dikkat etmek gerekir. Botulizm toksini; 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilir. Fakat geliştirdiği ısıya dayanıklı sporlar ancak 116 derecede tahrip edilebilir ve uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleştirebilir. Bu riskin yok edilebilmesi için evde hazırlanan konservelerin, yüksek sıcaklık ile pişirme özelliğine sahip, basınçlı tencereler ile yapılması çok önemlidir.

Hazırlama aşamalarında pişirmenin yanı sıra;

Konservelerin mutlaka cam kaplarda saklanması,

Kullanılacak cam kap ve kapakların (yeni) asgari 15 dakika kaynatılarak steril edilmesiyle birlikte,

Tüketim öncesinde de;

Kavanoz kapağının şişmesi,

Kenar kısımlardan sızıntı yapması,

Kapak açılırken fışkırma yapması,

Pişirme öncesi yapılacak kontrolde; kendine has renkte, kokuda farklılıklar gibi olağan dışı gözlemlerde konservenin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Tüketmeden önce konserve mutlaka en az 10 dakika kaynatılmalıdır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here