Ekmeksiz olmaz!

0
1053
En fazla saldırı yapılan gıda ürününün temel besinlerimizin başında gelen ekmek olması, beni düşündürüyor. Ekmek kültürümüze sahip çıkan herkes alkışı hak eder.
En fazla saldırı yapılan gıda ürününün ekmek olması beni düşündürüyor. “Mercimekçi Ayşe” olarak ünlenen Rahmetli Prof. Dr. Ayşe Baysal, ekmekle ilgili ileri geri konuşmalara çok kızardı.

Toplumumuzda ekmeğin diğer adı “nimet”tir. Bu toprakların en kadim besin kaynağı da buğdaydır. Dünya tahıl varlığının doğum yeri de bu topraklardır. Azıcık saygımız olsun!Çok ekmek tüketen biri değilim ama ekmeğimize de sahip çıkalım. Bu serzenişimin sebebi sadece aidiyet duygusu da değildirEkmek üzerine pek çok yazım var ama Belçikalı La Lorraine şirketi, Manisa’daki fabrikasına davet edince, tekrar konu üzerine yazma isteği doğdu. La Lorraine, kahvaltılık ve ekmek üzerine yaptıklarından bahsetmeden önce, ekmek pazarına yönelik verileri paylaşmak istiyorum.

Un Savaşı!

Ekmek, küresel temel bir besindir. Fransa’nın ünlü baget ekmeği, ülkenin en belirgin ulusal kimliklerindendir. Hatta Fransa’da her iki bin kişilik yerleşim yerinde bir fırın olduğu söylenir. Şehir içinde her 5 ila 7 dakikalık yürüyüş mesafesinde, kırsalda ise her 14 dakikalık yürüyüş aralığında bir fırın veya pastane vardır.Fransa’nın ulusal özgürlük hareketi, “ekmek” yüzünden (1775’deki Un Savaşı) başladı. Halk, XVI. Louis’den ekmek fiyatlarının düşmesini talep ederek Versay’a yürüdü. Karısı Marie Antoinette’in “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” lafı, bugün hala dillerdedir.O yıllarda her bir Fransız 750 gram, yani en az üç baget ekmek tüketiyordu. Bu tüketim rakamı 1900’lerin başında 600 grama düştü. Beslenme şekilleri ve Fransız Mutfağı’ndaki dönüşüm ile 2016 yılı verilerine göre 103 grama düşmüş durumda.Haliyle, her gün pek çok geleneksel üretim yapan Fransız fırını kapanıyor. Ülkenin yöneticileri de bu ulusal kültürün kaybolmaması için çareler arıyor.

Anadolu durum buğdayı ile dünya pazarını domine eden ABD eyaleti!

Amerika’nın Kansas Eyaleti, dünya buğday pazarını domine eden merkezlerden biridir. Bölgenin buğday merkezi olmasının sebebi “Türk Kırmızısı” denilen Anadolu Durum Buğdayının 1874’te Rus Mennonit göçmenler tarafından buraya getirilip, yetiştirmeleridir.Türk Kırmızısına dünyanın pek çok yerinden övgü geliyor ama biz sahip çıkamıyoruz. Unutmayalım ki en eski medeniyet merkezi olan 12 bin yıl öncesine ait Göbeklitepe’de buğday çiftçiliğine dair veriler bulundu. Ayrıca bugün Kastamonu civarında bulunan Siyez Buğdayı, Kars bölgesindeki Kavılca Buğdayı, Batı Anadolu’daki Karakılçık Buğdayı ile Zerun, Ak, Kırmızı, Sarı, Kırık, Koca, Topbaş, Şahman, Üveyik ve Göderedi gibi yerel buğday türleri de buğdayın atasının bu topraklar olduğunu gösteriyor.Bugün dünyada tarım sektörünün yüzde 30’u tahıl sektörü ile ilişkilidir ve dünya genelinde 300 milyon insan geçimini doğrudan tahıldan sağlamaktadır. Bu ekonomik büyüklüğü ve sosyal gerçeği unutmamak gerekiyor.

Avrupa Ekmek Pazarı

  • The Federation of Bakers’ın araştırmasına göre; Avrupa’nın ekmek pazarı 32 milyon ton, yıllık kişi başı ekmek tüketimi ise ortalama 50 kg. Almanya ve Avusturyalılar yılda yaklaşık 80 kg ekmek tüketirken, Birleşik Krallık ve İrlanda’da bu rakam yılda 50 kg’dan daha az seyrediyor. İngilizler yılda 32 kilogramla en az ekmek tüketen ülke konumunda. İspanya’da 36, Bulgaristan’da ise 95 kg ekmek tüketiliyor. Türkiye ise ekmek tüketiminde ilk sırada yer alıyor.
  • Avrupa’da ekmek ve fırıncılık ürünleri üreten yaklaşık 1000 tesis olduğu belirtiliyor. En fazla tesis Bulgaristan, Hollanda, Birleşik Krallık ve Finlandiya’da yer alıyor.
  • Ekmeğin dünyadaki cirosal büyüklüğü ise 220 milyar dolar.
  • Ekmeklerin yüzde 70’i ambalajsız, yüzde 30’u da ambalajlı satılıyor.

Türkiye ekmek pazarı

  • Türkiye Fırıncılar Federasyonu’na bağlı odalardan alınan verilere göre; Türkiye’de 20 bin fırın aktif olarak çalışıyor. 24 bini bulan gıda işletmesinin yüzde 56’sını ise un ve unlu mamuller oluşturuyor.
  • Fırınlarda günde 91 milyon, yılda 33.2 milyar adet ekmek üretimi gerçekleştiriliyor.
  • 39 milyar TL civarında hacme ulaşan Türkiye unlu mamuller pazarı, Avrupa’da dördüncü sırada yer alıyor.
  • Paketli ekmek toplam pazarın sadece yüzde 1’ini oluşturuyor. Bu oran Kuzey Avrupa’da yüzde 75’leri bulurken, iklim, hayat tarzı ve beslenme alışkanlıkları olarak Türkiye’ye daha çok benzeyen Güney Avrupa’da ise yüzde 15’lerde yer alıyor.
  • Türkiye’de ekmek tüketimi ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş durumdayız. Tüketimi son dönemde yıllık kişi başı 200 kg’dan 185 kg’a düşürdük ama Anadolu’da hâlâ günde 3-4 ekmek tüketiliyor.

25 ülkede yatırımları var

Bu bağlamda La Lorraine’nin dünyanın farklı yerlerinde ve Türkiye’de yaptıklarının ayrı bir önemi var.25 ülkede yatırımları olan Belçika merkezli La Lorraine, Türkiye’de 500’e yakın çalışanı ve geniş lojistik ağı ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyor.Manisa fabrikasında günde 80 ton üretim kapasitesi ile baget, küçük ekmek ve sandviç ekmek, Tiger ekmek, Ramazan pidesi, tombul ekmek, tost ve hamburger ekmeği, kruvasan, çörek ve donut üretiyor.Yerel lezzetlerimizden simit, poğaça ve böreklerimiz, ekşi mayalı, çavdarlı, tam buğdaylı artizan ekmeklerimiz, klasikleşen tatlarımızdan donut ve kruvasan en çok talep gören ürünler arasında yer alıyor.

Geleneksel ürünler dünya pazarlarında

La Lorraine, Türkiye’ye özgü birçok lezzeti La Lorraine dokunuşuyla yurtdışına sunmayı hedefliyor. Türkiye’yi merkez üssü yaparak Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini yöneten La Lorraine, mevcut ekmek ihracatına ilaveten Türkiye’nin börek lezzetlerini yurtdışı pazarlara sunarak büyümeye devam ediyor.

Türkiye pazarında kruvasan, çörek ve donut ürünleriyle büyük ilgi gören La Lorraine’in ihraç ettiği börek ürünleri arasında, vazgeçilmez lezzeti ile Türk mutfağının favori tatlarından olan çıtır çıtır patatesli, ıspanaklı, peynirli gül börekleri ve rulo börekler yer alıyor. Daha önce Irak, Dubai, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıbrıs’a ihraç edilen La Lorraine ürünlerinin coğrafyası bu yıl itibariyle Kuzey Afrika’ya genişleyerek her geçen gün daha geniş bir alana ulaşıyor.

Ekmek israfının önleneceği iddiasındalar!

Türkiye’de her gün 5 milyon ekmek israf ediliyor. La Lorraine yöneticileri, Bake Off teknolojisi sayesinde satış ve servis noktalarına donuk gelen ve sadece ihtiyaç miktarı kadar pişirilip satışa sunulan ürünleriyle israfın önleneceğini iddia ediyorlar. Donuk ürün pazarının Türkiye’de ancak yüzde 1,5 oranında olduğu biliniyor.

La Lorraine Türkiye Genel Müdürü Burak Deniz, Anadolu var olan yerel ekmek lezzetlerini üretim listelerine almak istediklerini ve bu ürünlerle ilgili AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Ekmek hala temel besinlerimizin başında geliyor. Ve ekmek kültürümüze sahip çıkan herkes alkışı hak eder.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here