Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin sağlığa faydaları var mı?

0
224

Ejder meyvesi, kalorisi düşük, lifi ve antioksidanları yüksek tropikal bir meyvedir ve genellikle Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Meksika’da yetiştirilir. Meyvesinin içi beyaz veya kırmızımsı bir renge sahiptir ve siyah çekirdekleri vardır.

Ejder meyvesi, yüksek miktarda antioksidan, C vitamini, demir ve lif içerir. Ayrıca, düşük kalorili bir meyve olarak bilinir ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, ejder meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Ejder meyvesi, salatalarda, smoothielerde, dondurmalarda ve diğer tatlılarda kullanılabilir. Ayrıca, kabuğu soyulup dilimlenerek de doğrudan tüketilebilir.

Ejder meyvesi , çiçekleri sadece geceleri açan Honolulu kraliçesi olarak da bilinen Hylocereus kaktüsünün üzerinde yetişir .

Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.

En yaygın iki türü, bir ejderhayı andıran yeşil pullarla parlak kırmızı bir cilde sahiptir.

En yaygın olarak bulunan çeşit, siyah tohumlu beyaz hamura sahiptir, ancak kırmızı kabuklu ve siyah tohumlu daha az yaygın bir tür de mevcuttur.

Sarı ejder meyvesi olarak adlandırılan başka bir çeşit, sarı kabuğa ve siyah çekirdekli beyaz ete sahiptir.

Ejder meyvesi egzotik görünebilir, ancak tatları diğer meyvelere benzer . Tadı, kivi ve armut arasında hafif tatlı bir melez olarak tanımlanmıştır.

Besin değerleri

Ejder meyvesi az miktarda çeşitli besin maddeleri içerir. Aynı zamanda iyi bir demir, magnezyum ve lif kaynağıdır .

100 gramlık bir porsiyon için besin değerleri:

Kalori: 60
Protein: 1.2 gram
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 13 gram
Elyaf: 3 gram
C Vitamini: Günlük alınması gereken değerin yüzde 3’ü
Demir: Günlük alınması gereken değerin yüzde 4’ü
Magnezyum: Günlük alınması gereken değerin yüzde 10’u

Yüksek miktarda lif ve magnezyumun yanı sıra son derece düşük kalori içeriği göz önüne alındığında, ejder meyvesi oldukça besleyici yoğun bir meyve olarak kabul edilebilir.

Antioksidan kaynağı

Dragon meyvesi birkaç çeşit antioksidan içerir .

Bunlar, hücrelerinizi kronik hastalıklar ve yaşlanma ile bağlantılı serbest radikaller adı verilen dengesiz moleküllerden koruyan bileşiklerdir.

Bunlar, ejderha meyvesi posasında bulunan ana antioksidanlardan bazılarıdır:

Betalainler: Kırmızı ejder meyvesinin özünde bulunan bu koyu kırmızı pigmentlerin, “kötü” LDL kolesterolü oksitlenmekten veya hasar görmekten koruduğu gösterilmiştir.
Hidroksisinamatlar: Bu bileşik grubu, test tüpü ve hayvan çalışmalarında antikanser aktivite göstermiştir.
Flavonoidler: Bu büyük, çeşitli antioksidan grubu, daha iyi beyin sağlığı ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır.

Sağlık faydaları

Hayvan çalışmaları, ejderha meyvesinin çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Bunların çoğu muhtemelen lif ve antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Ejder meyvesinin hem kırmızı hem de beyaz çeşitlerinin , obez farelerde insülin direncini ve yağlı karaciğeri azalttığı gösterilmiştir.

Bir çalışmada, yüksek yağlı bir diyet uygulayan ve meyve özü alan fareler daha az kilo almış ve kısmen bağırsak bakterilerindeki faydalı değişikliklere atfedilen karaciğer yağında, insülin direncinde ve inflamasyonda azalmalar gözlemlemiştir.

Ejderha meyvesi, bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen ve potansiyel olarak metabolik sağlığı iyileştiren prebiyotik lif içerir.

Bu meyve, tip 2 diyabetle ilişkili bir durum olan metabolik sendromun belirli özelliklerini iyileştirebilse de, tüm etkiler olumlu olmayabilir.

Yüksek yağlı, yüksek karbonhidratlı bir diyetle farelerde yapılan bir çalışmada, ejder meyvesi suyu alan grubun kan şekeri tepkileri daha iyi olmuş ve bazı karaciğer enzim belirteçlerinde düşüşler görülürken, başka bir karaciğer enzim belirteci önemli ölçüde artmıştır.

Başka bir çalışmada, meyveden elde edilen bir ekstraktla tedavi edilen diyabetli farelerde, serbest radikal hasarının bir belirteci olan malondialdehitte yüzde 35 azalma oldu. Ayrıca kontrol grubuna kıyasla daha az arteriyel sertliğe sahiptiler.

Ejder meyvesinin insanlarda tip 2 diyabet üzerindeki etkilerine ilişkin çalışma sonuçları tutarsızdır ve bu yararlı etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yan etkiler

Genel olarak, ejder meyvesinin tüketilmesi güvenlidir. Bununla birlikte, bazı nadir durumlarda kişilerde alerjik reaksiyon gelişebilir.

İki vakada, gıda alerjisi öyküsü olmayan kadınlar, ejder meyvesi içeren bir meyve karışımını tükettikten sonra anafilaktik reaksiyonlar geliştirdi. Testler, kanlarında ejder meyvesine karşı antikorlar olduğunu doğruladı.

Bunlar, bu noktada bildirilen yalnızca iki alerjik reaksiyondur, ancak diğer insanlar bilmeden bu meyveye alerjisi olabilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here