Servigiller ailesinden gelen ardıç; ince, uzun ve sivri yapraklara sahip olan, 2-5 metre boyları arasında bir ağaçtır. Siyahımsı mor renkte ve kozalak şeklinde hoş kokulu meyveleri bulunmaktadır. Ardıç tohumu denilen bu meyveler, kasım ve aralık aylarında toplanarak kurutulur. Ülkemizde Trakya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda ardıç ağacına rastlanmaktadır. Antiseptik özelliği bulunan ardıç tohumlarından elde edilen ardıç çayı, pek çok hastalığın tedavisinde bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.
Ardıç çayı nasıl demlenir?
Mevsiminde toplanan ardıç meyveleri, güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Tamamen kuruyan meyveler, hafifçe ezilerek parçalanır. Bunlardan 1 tatlı kaşığı alınarak, 1 bardak kaynamış suyun içine atılır ve 20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan ardıç çayı, sabah ve akşamları birer bardak içilir. Bu formül özellikle mide ağrısı, gastrit ve öksürük için etkilidir. Ardıç çayının diğer bir versiyonu da; gut hastalığı, romatizma ve kas ağrılarında doğal destek olarak kullanılabilir. Bunun için, 20 gram kuru ardıç meyvesi, 1 litre suda eritilerek günde 3 kere tüketilebilir.
Ardıç çayının faydaları
-Kanı temizleyici özelliği bulunan ardıç çayı, vücut direncini artırırken, metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
-Vücuttan su ve ödem atılmasını destekler, aynı zamanda zayıflama kürleri için iyi bir idrar söktürücüdür.
-Regl ağrılarını keserken, kadınlarda görülen beyaz akıntıyı ortadan kaldırır.
-Mikrop öldürücü etkisi bulunan ardıç çayı; nezle, grip ve soğuk algınlıklarının tedavisine yardımcı olur.
-Damar tıkanıklıklarını önler, anemiye karşı etkilidir.
-Keskin tadı nedeniyle iştah açıcıdır. Mideyi uyarır ve sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
-Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisiyle, diyabet rahatsızlığı olanların başvurabileceği bir yardımcıdır.
-Kan dolaşımını düzenler ve kalp krizi riskini en alt seviyeye indirir.
-Melisa gibi sakinleştirici özelliğe sahip olan ardıç çayı; baş ağrısına ve kas spazmlarına iyi gelmektedir.
Ardıç çayının zararı var mı?
Ardıç çayının yüksek miktarlarda ve uzun süreli kullanımı, böbrekleri tahrip etmekte ve idrarda kanamaya sebep olmaktadır. Böbrek iltihabı rahatsızlığı olanlar ardıç çayı kürünü kullanmamalıdır. Hamileler için de sakıncalı etkileri bulunan ardıç çayı, rahim kaslarını aktive ederek, düşüklere yol açabilmektedir. Mide bulantısı, baş dönmesi, çarpıntı gibi yan etkileri görülebilen ardıç çayı, yüksek tansiyon ilaçları ve kan incelticilerle etkileşime geçerek, mevcut ilaçların etkisini istenmeyen boyutlara taşıyabilmektedir. Bu sebeple ardıç çayı içmeye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.